Petržalka vyzýva svoje najväčšie športové kluby, aby do 15. novembra predložili žiadosti o dotácie na rok 2025

Urobiť tak mohli už od 2. októbra.

V tomto roku najväčšia mestská časť cez jednu zo schém podpory rozdelila viac ako 219-tisíc eur pre 16 najväčších klubov, ktoré sa venujú gymnastike, futbalu, hokeju, tenisu, hádzanej, behu, florbalu, karate či modernému tancu.

Mestská časť Bratislava-Petržalka každoročne v rámci podpory športu prerozdeľuje aj dotácie na činnosť veľkých športových klubov z územia svojej samosprávy na základe ich žiadostí. O výbere klubu, ako aj výške dotácie vo finále rozhoduje miestne zastupiteľstvo.

To v roku 2024 schválilo klubom viac ako 219-tisíc eur, ktoré mestská časť prerozdelila 16 veľkým športovým klubom.

„Tento rok sa obzvlášť zameriavame na skvalitnenie športovej infraštruktúry. Budujeme novú športovú halu, ďalšiu sme odkúpili a existujúce haly a športoviská rekonštruujeme. Všetko pre zlepšenie podmienok pre miestne kluby, ako aj pre verejnosť,“ hovorí starosta Petržalky Ján Hrčka. 

Pre rok 2025 majú najväčšie petržalské športové kluby možnosť podávať žiadosti najneskôr do 15. novembra 2024. S povinnými prílohami ich môžu samospráve posielať iba elektronicky cez portál petrzalka.egrant.sk

Úspešní žiadatelia budú mestskej časti povinní vykonať elektronicky aj vyúčtovanie dotácie a predložiť jej plán činnosti a rozvoja športového klubu. Podrobné informácie nájdu na webovej stránke Petržalky alebo vo všeobecne záväznom nariadení č. 12 z roku 2023.

 

Podmienky pre žiadateľov

 

Dotáciu je možné poskytnúť žiadateľovi za podmienky, že pôsobí v oblasti športu a má zväzovú príslušnosť.

Súčasťou členskej základne klubu musia byť deti a mládež vo veku 5 až 23 rokov, ktoré sa zúčastnili v súťaži organizovanej pod príslušným národným zväzom, pričom minimálne 20 % z členskej základne má trvalý pobyt v mestskej časti.

V prípade kolektívnych športov, členskú základňu žiadateľa musí tvoriť minimálne 100 členov, ktorí reprezentovali príslušný národný zväz na súťažiach. Pri individuálnych športových disciplínach musí byť počet členov minimálne 50. Dĺžka pôsobenia žiadateľa na území Petržalky je minimálne dva roky.

 

Najviac išlo na futbal a gymnastiku

 

V r. 2024 Petržalka podporila 16 športových klubov, v prvej trojke najviac podporených je FC Petržalka futbal, a.s., Slávia Gymnastické centrum Bratislava a futbalový klub Iskra Petržalka. 

K ďalším na zozname patria Hockey club Petržalka 2010, Klub modernej gymnastiky DANUBIA, Run For Fun, Športový klub polície – hádzanársky oddiel, Školský športový klub B.S.C. Bratislava, ŠŠK Karate, ŠK JUVENTA Bratislava, TOP TENIS, TK Petržalka, Karate klub Seiken Bratislava, Jednotka tenisová škola, Snipers Bratislava a ŠŠK VIVUS.

Petržalka okrem veľkých športových klubov každý rok schvaľuje dotácie aj pre miestne občianske združenia, neziskové organizácie a rôzne spolky s verejno-prospešným zameraním. Tie v roku 2024 podporila sumou takmer 85-tisíc eur.

web od 2day