Pravidelná jesenná celoplošná deratizácia sa v Petržalke začína 21. októbra. Potrvá týždeň

Buďte opatrní na deti i domácich miláčikov.

Jediným efektívnym spôsobom regulácie populácií škodlivých hlodavcov je pravidelná celoplošná deratizácia – vykonávaná najmenej dvakrát ročne biocídnymi prípravkami, určenými a schválenými na tento účel. Príslušný termín takejto akcie sa stanovuje podľa znalostí o reprodukčnom cykle živočíšnych škodcov, a to každoročne najprv v určených jarných (jarná fáza) a potom v určených jesenných (jesenná fáza) mesiacoch.

Celoplošný a zároveň synchrónny výkon deratizácie má za cieľ zabezpečiť čo najefektívnejšiu likvidáciu škodcov na čo najväčšom území a má zároveň zabrániť ich migrácii z deratizačne ošetrených objektov a plôch do objektov takto neošetrených.

Pravidelná jesenná deratizácia, ktorú na území všetkých miest a obcí Bratislavského samosprávneho kraja vyhlasuje Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava, sa tento rok v Petržalke uskutoční od 21. do 25. októbra (pondelok až piatok).

Pripomíname, že na základe výzvy RÚVZ, je nevyhnutné, aby deratizáciu vykonali

1, obce v objektoch a na verejných priestranstvách v správe alebo vlastníctve obcí;

2, fyzické osoby – podnikatelia a právnické osoby vykonajú deratizáciu v ich alebo nimi spravovaných objektoch, kanalizačných a kolektorových rozvodoch a areáloch určených na podnikanie, šport, kultúru a bývanie – a to prostredníctvom oprávnených firiem disponujúcich odbornou spôsobilosťou na vykonávanie činnosti: regulácia živočíšnych škodcov prípravkami určenými na profesionálne použitie;

3, fyzické osoby – občania  na pozemkoch a v objektoch využívaných na chov hospodárskych zvierat a v prípade známok výskytu hlodavcov aj v pivničných a prízemných priestoroch rodinných domov a objektov určených na bývanie, pričom občania deratizáciu môžu vykonať aj svojpomocne v obchodnej sieti dostupnými biocídnymi prípravkami v malospotrebiteľských baleniach, ktoré sú určené a schválené na predmetný účel.

Hoci biocídne prípravky sa kladú na miesta, ktoré nie sú bežne prístupné, rodičov, ale aj majiteľov domácich miláčikov prosíme, aby boli v tomto období obozretní.

Všetky potrebné detaily nájdete aj TU.

Harmonogram jesennej deratizácie v jednotlivých častiach Petržalky nájdete zasa TU.

A nezabúdajte, zabrániť nežiaducemu množeniu hlodavcov vieme spoločnou zodpovednosťou. ĎAKUJEME, že nekŕmite voľne žijúce zvieratá a nenechávate zvyšky potravy na verejnom priestranstve.

#petrzalkapomaha

web od 2day