Šťastný a zelený príbeh o vianočnom stromčeku

Milí priatelia, počuli ste už šťastný a zelený príbeh o vianočnom stromčeku v Petržalke?

Kde bolo, tam bolo, bol raz jeden malý smrek. Ten postupne rástol, až čoskoro prerástol všetkých kamarátov. A hoci bol najvyšší, všetci sa mu smiali, lebo nemal také pekné konáre ako ostatné stromy. Rodičia ho preto utešovali, že mu iné smreky len závidia, pretože je pekný aj vďaka svojej výške. Urastený smrek sa s tým ale neuspokojil, chcel viac. Lenže obyvateľom okolia, kde vyrastal, sa časom znepáčil tiež. Chceli ho dať dokonca vyrúbať a keď sa to mladý a vysoký smrek dozvedel, veľmi sa zľakol.

V ten deň išlo na prechádzku malé dievčatko so psíkom a keď prechádzalo okolo stromu, pošepkal jej.

„Hej, dievčatko, pomôž mi, prosím. Chcú ma dať vyrúbať a zničiť kvôli môjmu výzoru.“

Dievčatko začudovane odpovedalo:

„To snáď nie. Také veci sa predsa nerobia a už vôbec nie na Vianoce!“ Neboj sa stromček vysoký, pomôžem ti!,“ povedalo rozhodne.

Rýchlo utekalo domov a celý príbeh rozpovedalo rodičom. A keďže tí pracovali na Miestnom úrade Petržalka, s majiteľmi pozemku sa dohodli, že veľký smrek na vlastné náklady prevezú na vianočné námestie, kde urobí radosť všetkým ľuďom. A tak sa zo smutného smreku stal petržalský vianočný stromček.

***

Aj takto by mohla znieť rozprávková verzia jedného zo šťastných príbehov v našej mestskej časti, ktorý vznikol aj vďaka našej spoločnej snahe chrániť životné prostredie. Veď za symbol Vianoc v posledných rokoch vyberáme práve také dreviny, ktoré nejakým spôsobom obyvateľom prekážajú alebo ich ohrozujú. Tento rok sme takto vypomohli kolegom z Mestskej časti Ružinov, ktorí nám darovali 10 metrov vysoký zdravý smrek z Hrachovej ulice určený na výrub. Už tradične je osadený na Námestí Republiky a jeho rozsvietenie, tak ako vždy, pripadne na prvú adventnú nedeľu, teda 28. novembra podvečer.

 

 

Veríme, že tento vianočný stromček s krásnym príbehom ligotom rozžiari nielen očká tých najmenších a poteší všetkých obyvateľov i návštevníkov Petržalky. A ak sa vám náš príbeh o ňom páčil, na adresu tlacove@petrzalka.sk nám pošlite tie vaše. Nech sú naše Vianoce naozaj rozprávkové aj počas pandémie. Tri najkrajšie oceníme malým darčekom. 🙂

 

 

#vianocnapetrzalka #spolocneEKO

Foto: BADE.BOO ©

web od 2day