Pravda (nielen) o petržalských lavičkách

Aká je pravda (nielen) o petržalských lavičkách? A prečo nie sú a ani nemôžu byť všade rovnaké? To sú časté otázky z vašich podnetov. Preto sme sa na ne rozhodli reagovať.

Súčasťou našej práce je snaha aj o čo najväčšie pohodlie obyvateľov a návštevníkov Petržalky. K nemu neodmysliteľne patria i lavičky osádzané na námestiach, uliciach, pri detských ihriskách či v parkoch, ktoré umožňujú nielen našim seniorom a mamičkám s deťmi oddýchnuť si v peknom prostredí.

Snažíme sa tiež reagovať na vaše podnety a osádzať lavičky na miestach, na ktorých sa zhodnete a kde ich potrebujete najviac. Aby nám to išlo od ruky, dodávateľov sme nahradili našimi šikovnými kolegami z oddelenia správy verejných priestranstiev, ktorí naše lavičky sami vyrábajú aj osádzajú.

Pre predstavu. Zatiaľ čo oficiálne bratislavské lavičky stoja niekoľko stoviek eur, výsledná cena tých našich, vlastnoručne vyrobených, sa pohybuje v rozmedzí približne 40 až 50 eur.

Vďaka tejto zmene tak výrazne šetríme verejné prostriedky všetkých Petržalčanov a zároveň môžeme v našich uliciach osadiť alebo opraviť väčšie množstvo lavičiek. Napríklad, len v tomto roku sa nám podarilo vymeniť vyše 80 lavičiek a ďalších niekoľko desiatok prešlo rekonštrukciou.

 

 

Často sa nás ale pýtate, prečo neuplatňujeme jednotný dizajn stoviek verejných lavičiek v našej mestskej časti, alebo dokonca tisícov v celej Bratislave?

Hoci je pravdou, že vďaka spolupráci bratislavského magistrátu a hlavného mesta Prahy vznikol unikátny dizajn oficiálnej bratislavskej lavičky, ani kolegovia z magistrátu netvrdia, že ide o jedinú lavičku, ktorú používajú a budú používať. Dôvod je jasný, nebolo by to realizovateľné v praxi kvôli často rôznym potrebám lokalít a výške nákladov jednotného riešenia.

 

 

Opak je teda pravdou. Nielenže našou aktivitou zjednotiť všetky petržalské lavičky manuál Metropolitného inštitútu Bratislavy o lavičkách v našom meste neporušujeme, ale sa ho aj snažíme v čo najväčšej miere dodržiavať. Tiež platí, že na vybraných a vhodných miestach v Petržalke sa objavia aj lavičky z dielne magistrátu, vrátane tých oficiálnych bratislavských.

Výber tých aktuálnych si môžete pozrieť na priložených fotografiách alebo si môžete prečítať celý manuál lavičiek. Ďakujeme, že sa zaujímate o veci verejné spolu s nami.

#petrzalkamaka

web od 2day