Mesto kompenzuje Petržalke takmer dva milióny eur

Menia sa na opravené chodníky, novinky v Sade Janka Kráľa a osvetlenie Chorvátskeho ramena.

Na základe memoranda z roku 2019 si Petržalka a ďalšie mestské časti samé vybrali, do čoho magistrát investuje peniaze, ktoré im neposlali kvôli nespravodlivému prerozdeľovaniu podielových daní  z minulosti. 

V júni 2019 uzavrelo Hlavné mesto SR Bratislava s piatimi bratislavskými mestskými časťami – Dúbravkou, Karlovou Vsou, Vrakuňou, Podunajskými Biskupicami a Petržalkou Memorandum o spolupráci na zvýšenie spravodlivosti mechanizmu ich financovania.

V zmysle memoranda vyčlenil magistrát pre tieto mestské časti 4,78 milióna eur, z ktorých najviac, až 1,93 milióna eur, putujú do rekonštrukcie verejných priestranstiev práve v najväčšej mestskej časti.

Táto čiastka predstavuje finančnú kompenzáciu od mesta za rozdiely, ktoré rokmi vznikli pri nesprávnom kľúči prerozdeľovania podielových daní, teda daní z príjmu fyzických osôb, ktoré každoročne samosprávam prideľuje štát, najmä s ohľadom na počty obyvateľov.

„Tieto peniaze mali de facto skončiť v našom spoločnom rozpočte a po dohode s kolegami z magistrátu sme – v rámci šetrenia času a kapacít – sami rozhodli, do ktorých projektov ich oni investujú. V rámci zveľadenia Petržalky sme si my vybrali projekty, ktoré si zaslúžia pozornosť vzhľadom na dlhodobo nevyhovujúci stav, ale aj také, na ktoré nemáme priamy dosah, lebo ich správa je v kompetencii iných,“ priblížil starosta Petržalky Ján Hrčka.

Po vzájomnej dohode tak bolo vyčlenených 1,5 milióna eur na aktuálne prebiehajúcu revitalizáciu Sadu Janka Kráľa a zvyšných zhruba 400-tisíc eur bude v najbližších mesiacoch použitých na bezbariérové prístupy a osvetlenie okolo Chorvátskeho ramena.

Podľa Hrčku je memorandum skvelou ukážkou toho, ako má fungovať dobrá spolupráca medzi mestom a mestskými časťami. “Teším sa z tejto vzájomnej dohody, vďaka ktorej vieme spoločne skvalitniť verejný priestor rýchlejšie a efektívnejšie,” dodáva.

Osvetlenie aj nový chodník

Chorvátske rameno je pre svoj prírodný charakter a priľahlú cyklotrasu s chodníkom celoročne vyhľadávaným miestom na rekreáciu a šport. Obyvateľom slúži aj ako spájadlo s centrom mesta pri ceste do a z práce.

Jedným z nedostatkov je však chýbajúce verejné osvetlenie, ktoré by umožnilo využitie cykloradiály a chodníka aj po zotmení. To sa však čoskoro zmení. 

Hlavné mesto ešte v januári vyhlásilo cez spoločnosť METRO Bratislava, a.s. verejnú súťaž na zhotoviteľa osvetlenia pri Chorvátskom ramene v celej jeho dĺžke zhruba šiestich kilometrov. V rámci inštalácie osvetlenia bude obnovený aj chodník.

 

Petržalka si tento dlhoočakávaný projekt pochvaľuje. 

„Osvetlenie jednoznačne zvýši bezpečnosť pohybu návštevníkov Chorvátskeho ramena, obzvlášť v letných mesiacoch, kedy je plné cyklistov, bežcov, korčuliarov, mamičiek s kočíkmi aj chodcov,“ hovorí šéf najväčšej samosprávy.

Riešené územie je rozdelené na úseky Bosákova – Rusovská cesta, Rusovská cesta – Hálova ulica, Hálova ulica – Markova, Markova – Pajštúnska ulica, Pajštúnska ulica – most pri zdravotníckom centre Medissimo a Medissimo – hrádza.

Aktuálne je podaná žiadosť o stavebné povolenie a dopĺňajú sa posledné vyjadrenia. Predbežná hodnota zákazky bola vypočítaná na 572-tisíc eur, teda viac, ako bola plánovaná suma vyplývajúca z memoranda.

Najstarší verejný park v novom šate

Postupnou obnovou prechádza aj obľúbené miesto všetkých Bratislavčanov, vzácny historický park Sad Janka Kráľa, ktorý v roku 2019 získalo opätovne do správy hlavné mesto.

To v minulom roku vyhlásilo v spolupráci s Metropolitným inštitútom Bratislava architektonickú súťaž, na základe ktorej bude v aktuálnom roku pracovať na projektovej dokumentácii a následne revitalizácii parku v celkovej odhadovanej sume 1,5 milióna eur.

Len v roku 2020 sa náklady na revitalizáciu vyšplhali na sumu takmer 1,1 milióna eur.  Tieto investície putovali na havarijné výruby a orezy stromov; prebehla príprava terénu, oprava verejného osvetlenia, výsev trávnika, oprava mobiliára, zverokruhov aj sedenia pri fontáne. Reštaurovala sa gotická veža s helmicou, vysadené boli kvetinové záhony.

 

V roku 2021 boli peniaze z memoranda použité aj na pamiatkový výskum a posúdenie hydrogeologických a klimatických pomerov. Zrekonštruovali sa dlhodobo zanedbané verejné toalety, a začalo sa aj s projektovou prípravou na rekonštrukciu fontány Pijúce holubice.

Chodníky bez bariér

V neposlednom rade platí, že v zmysle memoranda medzi samosprávami bolo zvyšných 230-tisíc eur vyčlenených na opravy komunikácií a debarierizáciu chodníkov. 

Za roky 2020 a 2021 sa podarilo odstrániť bariéry na chodníkoch a prechodoch pre chodcov až v 67 prípadoch za 175-tisíc eur. Zároveň bolo rekonštruovaných 30-tisíc metrov štvorcových vybraných úsekov petržalských ciest a chodníkov.

Petržalka si v rámci debarierizácie vytypovala v prvej fáze chodníky na Osuského, Romanovej, Kopčianskej ulici a takisto chodníka na Antolskej pri nemocnici.

V rámci aktivít na rok 2022 je plánované aj búranie ďalśích 24 bariér na chodníkoch a takisto sa bude pokračovať v rekonštrukcii komunikácií vrátane debarierizácie chodníkov v opravovaných úsekoch v rozsahu približne 14,5-tisíc metrov štvorcových.

web od 2day