V stredu 8. marca oslavujeme všetky ženy

Už ste si tie vzácne bytosti uctili? Ak nie, teraz tak môžete urobiť.

História Medzinárodného dňa žien siaha až do polovice 19. storočia, kedy sa v uliciach New Yorku konali protesty zamestnankýň miestnych textilných tovární, ktoré bojovali za lepšie pracovné podmienky. O polstoročie neskôr, v roku 1908, sa protesty zopakovali a nadobudli na sile a požiadavkách.

Prvýkrát sa Deň žien oslavoval 28. februára 1909 v USA a jeho ustanoveniu predchádzalo niekoľko protestných sprievodov, demonštrácií a štrajkov v New Yorku a Chicagu, na ktorých ženy požadovali kratší pracovný čas, vyššie mzdy a volebné právo.

Prvý sviatok MDŽ v ČSR sa uskutočnil v roku 1921. Dnes si pripomíname dôležitosť rovnoprávnosti a oslavujeme všetky ženy, ich silu, odvahu či cit pre starostlivosť. To je len zlomok toho, čím tieto zmyselné bytosti oplývajú.

Mnoho žien sa nachádza aj v najväčšej slovenskej samospráve, čo ukázalo i nedávne sčítanie obyvateľstva.

Výraznú prevahu má nežné pohlavie aj v radoch našich zamestnancov. Vedeli ste, že na Miestnom úrade v Petržalke pracuje 145 žien, v materských školách a jedálňach v zriaďovateľskej pôsobnosti mestskej časti ich je až 470 a rovnako v našich základných školách je zamestnaných 682 žien?

Pri tejto príležitosti by sme v mene Miestneho úradu Petržalka chceli zaželať všetkým žienkam krásny Deň žien. Nech ste aj naďalej také super matky, manželky, priateľky i dcéry.

 #zenypetrzalky

web od 2day