Petržalská škola odmieta spájať svoje meno s človekom, ktorý legitimizoval a hlasoval za vojnu

Žiadne „ALE“ neobstojí.

Ruská agresia na Ukrajine, ktorú s hrôzou sledujeme už dvadsiaty deň, je neprijateľná. O tom sa nedá diskutovať. Našu samosprávu teší, že jasný postoj k vojne a najmä k jej iniciátorom zaujala tak široká verejnosť, ako aj mnohé súkromné a verejné inštitúcie naprieč Petržalkou.

Výnimkou nie je ani jedna z našich základných škôl, pričom jej slobodný názor zastupuje názory rodičov, pedagogických aj nepedagogických zamestnancov či vedenia.

Určite už správne tušíte, že reč je o našej ZŠ A. Karpova Černyševského 8 Bratislava, ktorá od decembra 2018 nesie meno tohto slávneho šachového veľmajstra. K premenovaniu došlo práve na 30. výročie školy, kde úspešne existuje dlhoročná tradícia šachových krúžkov, pričom už niekoľko rokov poskytuje svoje priestory aj pre Šachový klub Slovan Bratislava.

Keď sme ešte v októbri 2021 pri príležitosti šachového turnaja žiakov prvého stupňa pána Karpova u nás v Petržalke vrúcne privítali a práve on odovzdal jeho víťazom pamätné diplomy, nemohli sme tušiť, že o necelé štyri mesiace neskôr ako poslanec Štátnej dumy Ruskej federácie zahlasuje za uznanie samozvaných republík v Luhanskej a Doneckej oblasti na Ukrajine a legitimizuje tým vojnu v susednom štáte, v ktorej umierajú nevinní ľudia, aj keď ako predstaviteľ strany agresora tvrdí, že o žiadnu vojnu nejde.

Tento krok sme odsúdili aj ako Európska únia, keď sme pána Karpova spolu s ďalšími poslancami a predstaviteľmi režimu prezidenta Vladimira Putina zaradili na sankčný zoznam. Jeho športové úspechy sú neodškriepiteľné, ale ako najľudnatejšia mestská časť Slovenska sa nemôžeme tváriť, že sa jeho športové pôsobenie dá oddeliť od toho politického. Plne sa preto stotožňujeme s rozhodnutím zástupcov našej školy opäť pristúpiť k zmene svojho názvu, a tým rázne odsúdiť konanie aj pána Karpova.

Proces zmeny názvu školy je ale zložitejší, ako by sa mohlo zdať. Po prvotnej diskusii na úrovni miestnej školskej komisie i s pani riaditeľkou školy Zorou Dóczyovou návrh na odňatie čestného názvu školy schválili i členovia jej rady. Naša mestská časť, ako zriaďovateľ školy, následne s odobrením nášho starostu Jána Hrčku vyjadrila s návrhom súhlas a písomnú podobu návrhu na odňatie symbolického názvu odosielame na Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR. Veríme, že ním menovaná komisia čoskoro rozhodne, nášmu návrhu v plnej miere vyhovie a naša petržalská základná škola sa opäť prinavráti k jej pôvodnému názvu ZŠ Černyševského 8.

Inak, vedeli ste, že je to práve táto naša škola, ktorú aktuálne navštevuje najviac ukrajinských detí vrátane tých, ktoré k nám utiekli pred vojnou v uplynulých dňoch? Aj to dokazuje, že symbolika je síce pekná na papieri, ale dôležité by mali byť a sú vždy naše skutky v realite.

Týmto tiež ĎAKUJEME všetkým dobrovoľníkom a darcom, ktorí sa zapojili do jednej z najväčších slovenských humanitárnych zbierok pre Ukrajinu v našom Dome Kultúry Zrkadlový háj. Zdôrazňujeme, že Petržalka bude k našim východným susedom aj naďalej solidárna a podá pomocnú ruku tam, kde to je možné.

#petrzalkapreukrajinu

web od 2day