Parlament vypočul námietky samospráv

Zákaz parkovania na chodníku poslanci odložili, na jeho aplikácii už pracujeme. 

Zatiaľ čo ešte nedávno sme upozorňovali vodičov na zákaz parkovania na chodníkoch, čoskoro bude tento zákaz opäť zrušený.

Môže za to ďalšia novela zákona o cestnej premávke z dielne poslancov Národnej rady Slovenskej republiky. Vďaka 124 hlasom, ktoré dali 17. marca novele zelenú, budú môcť autá znova parkovať na chodníku v predĺženom termíne – do septembra 2023.

Samozrejme, za zachovania a dodržiavania platných obmedzení, ktoré tu boli aj doteraz. Jedným z nich je napríklad ponechanie 1,5 metra pre chodcov. Novinkou je ale úprava najvyššej hmotnosti vozidla, ktoré môže na chodníku vôbec stáť, a to z 3 500 kilogramov na 2 800 kilogramov.

Dôvodov ďalšej legislatívnej zmeny v parkovaní na chodníkoch je hneď niekoľko. Okrem, do konca marca 2022 stále aktuálnej nevymožiteľnosti z dôvodu nedostatočných kapacít a času na prípravu potrebných dopravných projektov a značenia je to aj potrebná alokácia finančných prostriedkov v rozpočtoch samospráv na tieto riešenia, s ktorými sa nepočítalo.

Je známe, že ešte koncom minulého roka aj náš starosta Ján Hrčka avizoval, že aby sme vôbec – v kontexte zlepšovania petržalského parkovacieho systému a v čase spúšťania celomestského parkovacieho systému PAAS z dielne bratislavského magistrátu – dokázali pripraviť a zrealizovať potrebné dopravné projekty, potrebovali by sme aspoň 12 extra mesiacov. Novú legislatívnu zmenu počítajúcu s odkladom na 18 mesiacov preto vítame.

Mimochodom, ak niektorí motoristi pokutu za parkovanie na chodníkoch, ktoré bolo niekoľko týždňov zakázané úplne, už dostali, no do dnešného dňa ju nezaplatili, zrejme ušetria. Trestnosť tohto priestupku totiž zanikne dňom účinnosti zákona, ktorý čaká na podpis prezidentky Zuzany Čaputovej.

V mene zákonodarcov i našej samosprávy sa všetkým šoférom za spôsobené komplikácie ospravedlňujeme, prajeme im veľa šťastných kilometrov a veríme, že najbližšia regulácia parkovania na chodníkoch bude nielen trvalá, ale aj efektívna.

#parkovanievpetrzalke

web od 2day