Staré lieky, zničené oblečenie či krištáľové vázy

Alebo, prečo nie je „pomoc“ ako pomoc.

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu sa vďaka vám v Petržalke podarilo nielen zriadiť, ale aj udržať množstvo skvelých projektov, ktoré už 37 dní pomáhajú ľuďom utekajúcim pred hrôzami vojny.

Jedným z nich je i humanitárna zbierka v našom Dome kultúry Zrkadlový háj, do ktorej sa zapojili tisíce Petržalčanov a našich návštevníkov, či už formou materiálnej pomoci, alebo ako dobrovoľníci.

Zbierka pre Ukrajinu vznikla pod záštitou iniciatívy Misia – osobnosti kuriérmi v spolupráci s kolegami z Kultúra v Petržalke a mestskou časťou Bratislava-Petržalka.

O jej aktivitách a aktuálnych potrebách vás pravidelne informujeme na našom webe. Nájdete tam aj čerstvé INFO o tom, ktorá forma pomoci je práve potrebná. Či zháňame napríklad topánky, postele a spodnú bielizeň, alebo dobrovoľníkov na naloženie kamióna smerujúceho na Ukrajinu.

Nehovoríme o tom náhodou. Vašu pomoc a nasadenie si mimoriadne vážime a sme za to, rovnako ako naši ukrajinskí priatelia, nesmierne vďační. Občas sa ale stáva, že medzi darované veci zablúdia aj skutočné „skvosty“, ktoré nevyhnutne končia v smetných košoch.

Zničené a obnosené topánky, deravé a špinavé oblečenie, či dokonca s tematikou Sovietskeho zväzu, krištáľové vázy, zásoby liekov z 80-tych rokov, prípadne iné zaujímavé artefakty patriace skôr do múzea, než do humanitárnej zbierky. Takéto veci, hoci venované aj s dobrým úmyslom, skutočne utečencom nepomôžu, skôr naopak. Veríme, že dôvody sú každému viac než jasné.

Preto ĎAKUJEME, že pre vás zbierka v našom Zrkadláči, ako aj iné zbierky tohto typu, nie sú iba zámienkou na vypratávanie skríň a pivníc, ale že vaším cieľom je naozaj pomáhať ľuďom, ktorí kvôli vojne stratili takmer všetko.

Pomoc z nášho kultúrneho domu po novom putuje i do nášho Centra dočasnej pomoci Prokofievova, ktoré slúži utečencom ako prechodné ubytovanie. VIAC INFO prinesieme už čoskoro.

A pripomíname, že zbierka v DK Zrkadlový háj funguje denne, vždy od 10:00 do 18:00 a každá pomocná ruka je vítaná. ĎAKUJEME, že pomáhate!

petrzalkapreukrajinu #petrzalkapomaha

web od 2day