Športovú halu Prokofievova mestská časť s dobrovoľníkmi pretvorila na dočasnú ubytovňu pre vojnových utečencov

Nové centrum pomoci pre odídencov z Ukrajiny má kapacitou minimálne pre 40 ľudí. Okrem nocľahu im ponúka aj stravu, zdravotnú starostlivosť, rôzne aktivity a pomoc s hľadaním práce či škôl pre deti.

Od vypuknutia vojny na Ukrajine rozbehla mestská časť Bratislava-Petržalka vo vlastnej réžii, ale aj v spolupráci so štátnymi, neziskovými či dobrovoľníckymi organizáciami viaceré formy pomoci pre vojnových utečencov.

V rámci nich samospráva zverejnila na webe www.PETRZALKA.sk/ukrajina špeciálne kontakty na oddelenie sociálnych vecí miestneho úradu.

Jeho zamestnanci tak asistujú Petržalčanom i Ukrajincom napríklad pri hľadaní ubytovania, práce, miest pre deti v školách, poskytovaní stravy, materiálnej či administratívnej pomoci, ale aj tlmočení a iných aktivitách, ktoré ľuďom pomáhajú začleniť sa nielen do petržalskej komunity.

Nedostatok dočasných kapacít

Veľký dopyt zo strany ukrajinských odídencov je najmä po umiestnení detí do škôl a hľadaní práce, s čím súvisí aj potreba dlhodobého ubytovania.

„Ubytovanie sme doteraz sprostredkovali 50 rodinám v súkromných bytoch, v priestoroch výstaviska Incheba a vďaka spolupráci so súkromnou spoločnosťou sa nám pre rodiny podarilo zabezpečiť aj päť garzóniek v Devínskej Novej Vsi,” informuje o doterajších výsledkoch vedúca oddelenia sociálnych vecí miestneho úradu Marcela Zacharová.

Problém však nastáva pri krátkodobom ubytovaní. Prenajímatelia bytov prirodzene uprednostňujú záujemcov, ktorí zostávajú minimálne po dobu jedného roka a tých, ktorí majú prácu na trvalý pracovný pomer, teda budú schopní prenájom pravidelne splácať.

„Potrebujú čas na adaptáciu v novej krajine a hľadanie si riadnej práce a miesta na bývanie. Aj preto sme pristúpili na žiadosť ministerstva vnútra a okresného úradu zriadiť v Petržalke centrum núdzového ubytovania,” vysvetľuje prednostka petržalského úradu Petra Vančová aj na margo toho, že mestská časť aktuálne nemá voľné ubytovacie jednotky.

„Tie prednostne poskytujeme zväčša sociálne slabším rodinám alebo zamestnancom na pracovných pozíciách, ktorých je na trhu práce nedostatok, napríklad učiteľom,” dodáva.

 

Centrum pomoci na Prokofievovej

Núdzové centrum pomoci vzniklo v spolupráci s Dobrovoľnou civilnou ochranou a ďalšími partnermi v priestoroch miestnej športovej haly na Prokofievovej ulici s kapacitou 40 ľudí, ktorú vedia v prípade potreby aj navýšiť.

„Ak to bude potrebné a štát nás požiada o ďalšie dočasné ubytovacie kapacity, dokážeme ich vytvoriť v priebehu pár dní. V koordinácii s magistrátom hlavného mesta do nich vieme smerovať utečencov z ich bodu prvého kontaktu na hlavnej vlakovej stanici, alebo ich centra na už bývalej dočasnej autobusovej stanici Mlynské Nivy,” uzatvára Vančová.

Od pondelka 28. marca tu našli útočisko už desiatky odídencov z Ukrajiny, medzi nimi najmä matky s deťmi a seniori. Aktuálne ich tu je ubytovaných 21. Zotrvať tu budú môcť do doby, kým si nenájdu, alebo im nebude poskytnuté trvalé ubytovanie zo strany štátu, dobrovoľných a neziskových organizácií alebo aj bežných ľudí.

Majú tu všetko potrebné

Dočasné ubytovanie na Prokofievovej ulici pozostáva z nocľahárne s lôžkami, výdajne stravovania, oddychovej a pracovnej zóny ale aj takzvaného obchodu s oblečením z druhej ruky a inými potrebami.

Na trávenie voľného času môžu klienti využívať spoločenskú miestnosť s možnosťou premietania filmov, detským kútikom a spoločenskými hrami. Jej súčasťou je aj jedáleň s malým občerstvením a neobmedzeným pitným režimom, ktorý zahŕňa balené vody, kávu alebo čaj.

Strava je klientom poskytovaná pravidelne trikrát denne prostredníctvom donášky. Vo všetkých priestoroch zabezpečila mestská časť aj pripojenie na internet. Na pravidelnú hygienu sú v hale tri kúpeľne s toaletami; v jednej z nich nájdu mamičky aj detskú vaničku a prebaľovací pult.

V kontexte pretrvávajúcej pandémie sa myslelo aj na prípady COVID-19 pozitívnych pacientov, pre ktorých je pripravená zvlášť izolačná miestnosť.

Dobrovoľníci sa zídu

O celkový chod zariadenia na Prokofievovej ulici sa starajú najmä dobrovoľníci z radov občianskeho združenia Dobrovoľnej civilnej ochrany, ktorí prioritne pomáhajú s registráciou klientov, zabezpečovaním čistoty a zdravotnej pomoci. Mnohí sú pritom ukrajinskej národnosti.

Ako hovorí jeho predseda Stanislav Pešek, dobrovoľníci budú potrební stále a na každú činnosť.

„Boli by sme vďační najmä za tlmočníkov, no akákoľvek dobrovoľnícka posila je vítaná, lebo tej nie je nikdy dosť,” vyzýva záujemcov s tým, že kontakty nájdu na ich webe www.DZBCO.sk.

Materiálovo aj finančne pomáha najmä mestská časť, ktorá na základe usmernenia z dielne okresného úradu hradí všetky náklady spojené s prevádzkou núdzového centra.

„Samozrejme za podmienky, že nám väčšinu nákladov Ministerstvo vnútra SR kompenzuje, pretože nielen náš rozpočet s týmito výdavkami nepočítal a na rozdiel od štátu nemôžeme ako samosprávy tvoriť dlh, a teda si na niečo takéto požičať,” upozorňuje starosta Petržalky Ján Hrčka.

Okrem toho na vlastné náklady poskytuje Petržalka i dvojjazyčné informačné materiály obsahujúce základné poradenstvo a ďalšie užitočné kontakty.

 

Školy aj jazykové kurzy praskajú vo švíkoch

Petržalskej samospráve sa podarilo sprostredkovať aj iné významné formy pomoci.

Po oslovení neziskovou organizáciou JA Slovensko poskytla samospráva priestory petržalského úradu na organizovanie bezplatných jazykových kurzov slovenského jazyka, ktoré aktuálne navštevuje 45 Ukrajincov. Kurzy prebiehajú pravidelne trikrát do týždňa, pričom možnosť prihlásiť sa na kurz buď prezenčne, alebo online je stále otvorená.

Naďalej sa obsadzujú aj miesta v základných školách, kde riaditelia v súčinnosti s petržalským oddelením školstva prijali už viac ako 150 detí a každým týždňom ich počty stále rastú. Naopak v materských školách mestská časť dosiahla prijatím 20 detí strop a viac miest nazvyš pre škôlkarov už nemá.

„Už tieto deti sme prijali nad rámec našich kapacitných možností a aj keď hygienici s ministerstvom aktuálne zdôrazňujú možnosť dočasného navýšenia kapacity materských škôl naprieč Slovenskom, túto výnimku sme spolu s ich budovaním naplno využívali aj v minulosti, čiže ďalšie navyšovanie materských škôl nie je u nás aktuálne príliš reálne,” uzatvára starosta Petržalky s tým, že ďalších 10 nových tried pre deti v materských školách plánujú otvoriť na jeseň v školskom roku 2022/2023.

Mestská časť asistuje aj pri poskytovaní práce vo svojich radoch.

Doteraz sa jej podarilo priamo obsadiť minimálne dve pomocné sily v školských jedálňach a dostupné sú aj naďalej viaceré ponuky v oblasti školstva či údržby verejných priestranstiev, ktoré petržalská samospráva zverejňuje aj na jej profile na pracovnom portáli Profesia.

 

 

web od 2day