V Petržalke pribudla lipa na pamiatku obetiam koronavírusu

Hoci sa dnes tešíme z uvoľnených opatrení, pandémia koronavírusu poznačila život každého z nás. Obzvlášť tých, ktorým Covid-19 zobral blízkych navždy.

A práve ich bude pripomínať v poradí už dvadsiatapiata lipa na Slovensku – tentokrát zasadená na Holíčskej ulici v mestskej časti Bratislava-Petržalka.

Výnimočný strom pre ešte výnimočnejšiu spomienku v pondelok 2. mája spoločnými silami symbolicky zasadili starosta Petržalky Ján Hrčka a župan Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba.

„Pandémia sa dotkla v mnohých ohľadoch aj našej Petržalky. Brzdila dôležité projekty, fungovanie úradu, no naučila nás spomaliť, prehodnotiť svoje priority,“ myslí si šéf Petržalky Hrčka.

Najľudnatejšia samospráva sa tak zapojila do celoslovenského projektu tvorby Živých pietnych miest v gescii OZ Skutočné obete.

„Výsadbou týchto výnimočných stromov tak prejavujeme úctu a pietu zosnulým a zároveň vďaku tým, ktorí pomáhali v boji s pandémiou,“ ozrejmila spoluzakladateľka združenia Lenka Straková.

Samotný predseda BSK spomienkové podujatie vníma ako vzácny prejav úcty.

„Verím, že pandémia, ako sme ju zažili na jej vrchole, je už za nami a všetko sa vráti do normálneho života,“ uviedol Droba a poďakoval ľuďom za to, že boli zodpovední.

„Dnes už nie sme nepripravení. To, ako vyjde človek z krízových a neštandardných situácií ho nejakým spôsobom definuje. Sme silnejší, skúsenejší,“ zdôraznil na margo pandémie poslanec Petržalky a BSK a iniciátor podujatia Ján Karman.

Ako napokon uzavrel starosta Hrčka, „nech je táto lipa spomienkou na našich zosnulých, vďakou tým, ktorí boj s pandémiou nevzdali a zároveň nádejou na novú a lepšiu budúcnosť.“

ĎAKUJEME organizátorom i účastníkom spomienky a najmä vám, milí Petržalčania i návštevníci, ktorí ste po celý čas trvania pandémia poctivo dodržiavali všetky bezpečnostné i hygienické opatrenia v záujme zachovania zdravia nás všetkých.

#petrzalkapomaha

web od 2day