Návrh polynfunkčnej budovy v lokalite Janíkov dvor pozná víťaza

Vyjadriť sa k plánom magistrátu môžete aj vy.

V súvislosti s projektom výstavby predĺženej električkovej trate v Petržalke od zastávky Jungmannova po Janíkov dvor v gescii kolegov z Magistrátu hlavného mesta SR – Bratislavy sa hľadá aj vhodný návrh projektu na vybudovanie novej polyfunkčnej budovy v okolí jej konečnej zastávky.

Vyhlásenie súťaže na túto stavbu si spolu s mestom a jej spoločnosťou METRO Bratislava zobrali pod patronát priatelia z Metropolitného inštitútu Bratislava. Práve podľa ich slov je hlavným účelom súťaže „nájsť návrh, ktorý spomedzi predložených návrhov najlepšie rieši požiadavky zadania.“

Čo všetko bude nový priestor zahŕňať?

  • parkovací dom PAAS Park and Ride pre 500 automobilov;
  • približne 90 nových mestských nájomných bytov;
  • zariadenie opatrovateľskej služby a materskej školy;
  • revitalizáciu s prihliadnutím na zeleň a nových obyvateľov.

Verejná projektová dvojetapová architektonicko-urbanistická súťaž vyhlásená v decembri 2021 našla víťaza. Stal sa ním architektonický ateliér A B.K.P.Š. z Bratislavy.

Jeho šikovní architekti stoja napríklad aj za ikonickou budovou Národnej banky Slovenska či novým Slovenským národným divadlom.

Hodnotiaca porota vo svojom stanovisku vyzdvihla najmä formovanie námestia projektu vo väzbe na obchodné priestory a električkovú trať, ktoré majú v území veľký potenciál. Je presvedčená, že ide o „silný koncept s jasne definovanými funkciami a výrazom navrhovanej štruktúry.“ VIAC INFO vrátane vizualizácie nájdete TU.

Ak sa chcete zapojiť aj vy a pomôcť tak ďalej zlepšovať život v našej Petržalke, svoje pripomienky k návrhu môžete posielať do konca augusta 2022 na participacia@mib.sk.

Tie najrelevantnejšie kolegovia z MIBu vyhodnotia a zapracujú do finálnej podoby projektovej dokumentácie. Spustenie výstavby za ideálnych podmienok – predovšetkým v súvislosti s dostatkom finančných prostriedkov, pandémie a vojny na Ukrajine – magistrát odhaduje najskôr o 2,5 roka.

ĎAKUJEME za váš záujem a už teraz sa tešíme na ďalšie vylepšenia pre všetkých obyvateľov i návštevníkov našej mestskej časti.

#petrzalka

web od 2day