Petržalskí záchranári na Draždiaku nie sú len do počtu

Okrem pomoci návštevníkom riešia i desiatky podnetov na diaľku.

Aj v minulých dňoch bolo na našom Veľkom Draždiaku rušno. Precenené sily a počasie potrápili viacero návštevníkov petržalského mora a pomocnú ruku im tak museli podať členovia Vodnej záchrannej služby zo Spolku ochrancov vôd Octopus, ktorých prítomnosť na brehoch jazera počas celej letnej sezóny už tradične zabezpečuje a financuje mestská časť Bratislava-Petržalka.

Azda najzávažnejšiu situáciu museli záchranári riešiť v nedeľu 24. júla, kedy po upozornení kúpajúcimi sa zasahovali medzi dvomi stožiarmi vysokého napätia. Okamžite nasadli do svojho záchranného člna a doplavili sa na miesto, kde sa topil približne 40-ročný muž, ktorého chvíľu predtým vytiahla z vody posádka vodného bicykla. Záchranári naložili muža do člna a previezli ho na breh, kde mu poskytli resuscitáciu, keďže v čase zásahu nedýchal.

Pri boji o jeho život im podala pomocnú ruku aj návštevníčka jazera, zhodou okolností pracovníčka v zdravotníctve. Našťastie sa prostredníctvom ich nasadenia s kyslíkovým prístrojom z mobilnej ošetrovne záchranárov muža podarilo oživiť. Po prevoze na urgentný príjem do nemocnice na Antolskej ulici bol prepustený do domáceho ošetrenia už na druhý deň. Práve vďaka promptnému zásahu návštevníkov jazera a našich záchranárov.

 

Na celej situácii je však smutnejšia skutočnosť, že viacero návštevníkov Draždiaka si pri boji záchranárov o život neodpustilo nevhodné poznámky a niektorí si namiesto pomoci natáčalo ich prácu na mobilné telefóny. Takéto správanie je nedôstojné nielen voči nim, ale najmä voči zachraňovanému, jeho rodine a blízkym. Naši záchranári boli tiež obvinení z toho, že počas dňa nevenujú pozornosť dianiu vo vode, ale skôr svojim mobilným telefónom.

Ako vysvetľuje vedúci Vodnej záchrannej služby Tomáš Rácz, o telefonickú či písomnú ONLINE komunikáciu žiadajú záchranárov samotní obyvatelia. Ide predovšetkým o prípady, kedy sa plavci a návštevníci Draždiaka nachádzajú na opačnej strane jazera. Popri strážení kúpajúcich sa ľudí je tak nevyhnutné i občasné stráženie desiatok mobilných notifikácií.

Členovia vodnej záchrannej služby sa teda na petržalskom letovisku nenudia, o čom svedčia aj štatistiky ich zásahov. Len počas rušnej nedele zaznamenali vyše 30 žiadostí o pomoc, pričom dominovali drobné poranenia (14x). Nechýbali ani kolapsy z tepla, nebezpečné uštipnutia hmyzom  či hromadná bitka.

Aj napriek často neoprávnenej kritike však budú petržalskí záchranári na návštevníkov jazera dozerať každý deň až do utorka 6. septembra, a to vždy od 10:00 do 19:00 vrátane víkendov a sviatkov. Ich stanovište nájdete už tradične na brehu pri stožiari vedľa bufetu Barracuda. Ďakujeme našim hrdinským kolegom za skvelú spoluprácu a vám, milí Petržalčania i návštevníci, zase za solidárnosť, ohľaduplnosť a pochopenie. Vidíme sa pri našom petržalskom mori!

#petrzalkazije #petrzalkapomaha

web od 2day