V Petržalke v noci horela jedna z budov župy v areáli na Znievskej 2 – 4

Ďakujeme nielen našim hasičom za okamžitý zásah.

Predposlednú augustovú noc v Petržalke vypukol požiar jednej z budov bývalej školy na Znievskej ulici 2 – 4. Viacerých z vás udalosť nielen vydesila, ale aj nahnevala, keďže podľa časti z vás za založenie požiaru môžu ľudia bez domova, ktorí sa v chátrajúcich priestoroch pravidelne stretávali.

Či je to naozaj tak, ukážu až závery vyšetrovania. No rozhorčeniu z množstva neriešených podnetov, ktoré ste adresovali aj našej samospráve, rozumieme už teraz. Tento areál však vlastnia a spravujú kolegovia z Bratislavského kraja, nie naša mestská časť.

Na čo najskoršiu nápravu sme kraj opakovane vo vašom mene upozorňovali aj my. A nezostali sme len pri tom, i keď riešenie situácie ľudí bez domova primárne spadá do kompetencie a rozpočtu kolegov z bratislavského magistrátu, v rámci našej snahy priložiť ruku k dielu kolegovia z oddelenia sociálnych vecí Miestneho úradu Petržalka s ich partnermi z neziskového sektora a Mestská polícia Bratislava s ľuďmi, ktorí sa v tomto objekte zdržiavali, pravidelne komunikovali a zapájali ich aj do jeho upratovania.

Kolegovia zo župy podľa ich slov plánovali zabezpečenie celého objektu proti vniknutiu a opravu dočasného oplotenia budovy, čo ale do vypuknutia nočného požiaru nestihli. Rovnako sú, minimálne od roku 2020, známe aj ich plány s pretvorením areálu na domov sociálnych služieb, no ani k tomuto kroku zatiaľ nepristúpili.

 

Viac informácií o ich ďalšom postupe v kontexte aktuálnych udalostí zatiaľ nemáme, ale aj my pevne veríme, že nočný požiar prispeje k čo najskoršej sanácii a revitalizácii areálu.

Platí tiež, že naša mestská časť len minulý rok od kolegov z magistrátu na vlastnú žiadosť prevzala do správy susedný areál na Znievskej 26 s podobným neblahým stavom. Následne sme ho v rámci možností upratali, zabezpečili a od tej doby riešime aj statické a iné projekty v snahe pretvoriť ho opäť na funkčný a zmysluplný verejný priestor.

 

Okrem iného by sme v ňom radi vybudovali aj Čistinku Lidl Slovensko, s čím nám viete vo verejnom hlasovaní pomôcť aj vy.

Situácia i nočný požiar v župnom areáli na Znievskej 2 – 4 nás veľmi mrzí, najmä kvôli obyvateľom okolitých budov, ktorí poslednú noc prežili v obavách. Touto cestou preto aj v mene kolegov z kraja ĎAKUJEME promptnému nasadeniu mužov a žien z nášho Dobrovoľného hasičského zboru Bratislava-Petržalka, ktorí v spolupráci so štátnymi záchrannými zložkami opäť nezaháľali.

#petrzalka

FOTO: DHZo Bratislava – Petržalka

web od 2day