Okolie pamätníka obetiam extrémizmu sa dočkalo revitalizácie

Rozsiahla revitalizácia na Tyršovom nábreží prinavrátila miestu jeho dôstojnosť.

Písal sa 4. november 2005. O život vtedy prišiel mladý a najmä nevinný študent menom Daniel Tupý.

Azda každý si spomína na moment, kedy sa dopočul o tomto tragickom osude. Ešte tragickejšie však je, že táto brutálna vražda nie je do dnešného dňa dôkladne vyšetrená a vinník či vinníci nie sú stále potrestaní.

A to ani napriek tomu, že polícia prišla na miesto činu iba pár minút po smrteľnom incidente, pričom je jasné, že Daniel zaplatil tú najvyššiu cenu iba za to, že bol iný.

Rodičom, priateľom a najmä nám všetkým tento ohavný zločin od roku 2006 pripomína socha s názvom Zlomené krídlo od autorov Pavla Brnu a Pavla Dubinu na Tyršovom nábreží.

Aj pomník obetiam extrémizmu a jeho okolie, žiaľ, nahlodal zub času, preto sa kolegovia z bratislavského magistrátu a Metropolitného inštitútu Bratislavy rozhodli pre celkovú obnovu.

Vrátiť mu dôstojnosť a pietny charakter sa im podarilo aj vďaka programu obnovy verejných priestorov Živé miesta, ktorého cieľom je modernizácia a skvalitňovanie dlhodobo zanedbaných verejných priestorov v Bratislave.

Rozsiahla revitalizácia zahrnula opravy chodníkov pre peších, výsadbu 9 stromov, výmenu betónu a asfaltu za trávnik, ale i nové osvetlenie, bratislavské lavičky a ďalší mobiliár.

Pri príležitosti znovuotvorenia zrekonštruovaného pomníka a jeho okolia sa v stredu 27. septembra na mieste stretli prezidentka Zuzana Čaputová, primátor mesta Matúš Vallo, otec obete Daniel Tupý, ale aj starosta mestskej časti Bratislava-Petržalka Ján Hrčka i mnohí ďalší, aby vzdali úctu pamiatke všetkým obetiam nenávisti a spoločne vyslovili hlasné NIE extrémizmu (nielen) v Bratislave.

„Verím, že doby minulé sa nezopakujú a že sa podarí nájsť cestu, aby ľudia boli k sebe normálni a aby sa také veci, ako sa udiali Danielovi, už nikdy nikomu neudiali,“ zdôraznil vo svojom príhovore starosta. „Je to smutná spomienka na to, akí niektorí z nás vedia byť,“ uzavrel.

ĎAKUJEME kolegom z bratislavského magistrátu aj z MIB-u, za skultúrnenie pietneho miesta, ktoré nám všetkým bude pravidelne pripomínať, že žiadne xenofóbne prejavy nenávisti voči inakosti do našej spoločnosti nepatria.

#petrzalka

web od 2day