REFERENDUM 2023: Požiadajte o volebný preukaz

Môžete tak urobiť každý oprávnený volič, ktorý sa v čase referenda bude zdržiavať mimo územia svojho trvalého pobytu.

Napriek aktuálnej situácii v súvislosti s udalosťami včerajšieho večera si ako mestská časť musíme splniť svoje povinnosti a aj naďalej informovať občanov o dianí v súvislosti s januárovým referendom.

To sa uskutoční v sobotu 21. januára v čase od 7:00 do 22:00. K volebným urnám budú môcť podľa zákona pristúpiť všetci občania, ktorí majú právo voliť poslancov parlamentu.

Zatiaľ čo v prvých spojených regionálnych voľbách bolo možné vyjadriť svoj názor výlučne osobne a v mieste svojho trvalého bydliska, tentokrát majú voliči na výber z troch možností:

  • prídu hlasovať osobne vo svojom volebnom okrsku;
  • hlasovať budú poštou,
  • na základe vopred vydaného hlasovacieho preukazu prídu odvoliť do ktoréhokoľvek volebného okrsku.

Do pozornosti dávame práve tretiu zmienenú možnosť, pri ktorej je nutné požiadať o hlasovací preukaz – vopred a včas. 

Volič, ktorý má trvalý pobyt na území Slovenskej republiky, teda aj v Petržalke, a v deň konania referenda nebude môcť voliť v mieste svojho trvalého pobytu vo volebnom okrsku, v ktorého zozname voličov je zapísaný, môže našu mestskú časť požiadať o vydanie hlasovacieho preukazu.

AKO NA TO?

Aj v tomto prípade môže volič požiadať o vydanie hlasovacieho preukazu troma spôsobmi:

1, OSOBNE v úradných hodinách, najneskôr 20. januára 2023 do 12:00 na adrese Miestneho úradu Petržalka na Kutlíkovej 17, v kancelárii č. 001 na prízemí.

2, V LISTINNEJ FORME tak, aby žiadosť o vydanie hlasovacieho preukazu bola našej samospráve doručená najneskôr 2. januára 2023 (vrátane).

3, ELEKTRONICKY na mailovej adrese podatelna@petrzalka.sk, a to najneskôr do 2. januára 2023 (vrátane).

V prípade, že z rôznych dôvodov nemôžete využiť ani jednu z uvedených možností, je tu ešte jedno riešenie.

Požiadať o vydanie hlasovacieho preukazu môžete prostredníctvom vášho rodinného príslušníka či známeho, ktorého na túto úlohu splnomocníte. Urobiť tak môžete v úradných hodinách najneskôr 20. januára 2023 do 12:00 na Kutlíkovej 17.

Dbajte, prosíme, aj na formálnu stránku žiadosti, ktorá musí obsahovať vaše meno a priezvisko, rodné číslo, štátnu príslušnosť, adresu trvalého pobytu a korešpondenčnú adresu, na ktorú vám naša samospráva hlasovací preukaz doručí. Urobíme tak najneskôr 3 pracovné dni od doručenia žiadosti a „Do vlastných rúk“.

VIAC INFO nájdete TU alebo na webe REFERENDUM.PETRZALKA.sk.

ĎAKUJEME, že vám spolu s nami na veciach verejných záleží. #petrzalkavoli #referendum2023

web od 2day