Doprajme vtáctvu na Draždiaku dlhý život

Stačí ho prestať kŕmiť.

Prechádzky v okolí Veľkého Draždiaka patria k obľúbeným aktivitám nielen petržalských rodín.

Napriek mnohým opakovaným upozorneniam aj zo strany mestskej časti, vrátane desiatok informačných tabúľ, však stále pretrváva nežiaduci trend, ktorý často zabíja.

Máme na mysli nosenie potravy v mikroténových vreckách, obzvlášť suchého pečiva, ktorým malí i veľkí kŕmia vtáctvo žijúce v okolí.

Áno, uvedomujeme si, že občas sa môže zdať, akoby si operenci od vás potravu doslova pýtali. Ak vám ale na ich zdraví a najmä ich voľnom výskyte v oblasti petržalského „mora“ skutočne záleží, odolajte ich roztomilosti a NEKŔMTE ICH.

Ľudská potrava totiž obsahuje zložky, ktoré pre ich trávenie nie sú prirodzené a spôsobujú vodným vtákom, ako sú labute, kačice či lysky tráviace ťažkosti. Prikrmovaním ľudskou stravou dochádza u vodného vtáctva k zhoršeniu zdravotného stavu a u niektorých jedincov, najmä mláďat, môže dôjsť aj k úhynu.

Pravidelným prikrmovaním navyše operenci postupne strácajú potrebu dokázať si zaobstarať potravu sami, čo môže mať pre ne opäť fatálne dôsledky.

Taktiež netreba zabúdať na skutočnosť, že Draždiak je obľúbenou destináciou plavcov a v zime aj takzvaných ľadových medveďov. Pečivo, ktoré vtáky nezjedia, znečisťuje vodnú plochu, spôsobuje nežiadúci nárast rias, šírenie chorôb a dokonca láka hlodavce.

Hádzaním pečiva teda ubližujeme dvojnásobne – vodnému vtáctvu i sebe. Nechajme preto riešenia na silu matky prírody a my radšej naplno vnímajme to, čo je očami (ne)viditeľné. ĎAKUJEME.

#petrzalkapomaha

web od 2day