Staráte sa o svoju bezpečnosť aj vo virtuálnom svete?

Hoci sa nám zdá, že realita je krutá a často sa pred ňou utiekame práve do sveta virtuálneho, ten predstavuje v mnohom rovnakú, hoci na prvý pohľad neviditeľnú hrozbu.
S cieľom upriamiť pozornosť, ale aj spojiť sily a spraviť z internetu bezpečnejšie miesto pre všetkých si od roku 2004 každý druhý februárový utorok pripomíname deň bezpečného internetu.

Druhý februárový utorok už síce máme za sebou, no internet je súčasťou našich životov 24/7. Spája nás s našimi najbližšími hoci i z najvzdialenejších miest sveta, ako i s tými, ktorých by sme bez neho nikdy nestretli. Preto nie je na škodu, pripomenúť si pár zásad, na ktoré by sme pri používaní svojho najväčšieho informačného i komunikačného (ne)priateľa nemali zabúdať:

1. Chráňte si svoje osobné údaje, zvážte komu a aké údaje poskytnete. Pri komunikácií s neznámymi osobami treba byť opatrný a netreba každému dôverovať.
2. Na sociálnych sieťach nezverejňujte o sebe príliš veľa informácií. Zvážte, aké fotografie a videá zverejníte, či o čo všetko sa podelíte vo svojom zverejnenom statuse. Akákoľvek fotografia, video alebo iný obsah na internete ostáva. Akonáhle tento obsah odošleme, strácame nad ním kontrolu.
3. Myslite na to, že obraz o sebe vo virtuálnom svete si vytvárate sami. Sami rozhodujete o tom, čo chcete, aby ostatní o vás vedeli.
4. Vyhýbajte sa internetovej komunikácii s neznámou osobou. Informácie o svojom súkromí si nechávajte pre seba.
5. Chráňte svoju emailovú adresu. Zvoľte si bezpečné heslo a nezverejňujte ho.
6. Myslite na práva druhého! Nezverejňujte informácie o iných bez ich súhlasu.

A nezabúdajte na to, že ak je vám komunikácia na sociálnej sieti nepríjemná, ukončite ju. Ak vás niekto na internete zastrašuje, posiela nenávistné správy NEBOJTE sa vyhľadať pomoc, zdôverte sa napr. rodičovi, učiteľovi, kamarátovi a pod., prípadne zavolajte na linku detskej istoty 116 111, či políciu na telefónne číslo 158.
Sme radi, že bezpečnosť vo virtuálnom svete nie je cudzia ani Okresné riaditeľstvo Policajného zboru v Bratislave, ktoré sa rozhodlo na túto tému vypracovať aj tematické prednášky pre žiakov základných a stredných škôl, ktorí sú najrizikovejšou skupinou užívateľov.

ĎAKUJEME, že tak robia z reálnej či virtuálnej Petržalky bezpečnejšie miesto pre život. #petrzalkapomaha

web od 2day