Multifunkčná športová hala Pankúchova vyrastie vo variante B

Stavebné povolenie a obstarávania doplnia práce na otočení ihriska i náhradná výsadba.

Je rozhodnuté. Mestská časť Bratislava-Petržalka postaví multifunkčnú športovú halu Pankúchova na trávnatej ploche svojho školského areálu neďaleko areálu Pump Park na Haanovej ulici.

Jej pôvodne plánované umiestnenie (Variant A) na zanedbanej spevnenej ploche medzi budovami troch škôl sa totiž nepáčilo miestnym obyvateľom, ktorí voči nemu spísali aj petíciu.

Petržalský starosta Ján Hrčka s kolegami a kolegyňami z miestneho úradu preto –aj na základe verejnej diskusie – pripravil alternatívne situovanie haly (Variant B) a v kontexte poverenia miestneho zastupiteľstva sa názor väčšiny pokúsil reflektovať takzvanou zmenou stavby pred dokončením.

Stavebný úrad Karlova Ves tejto žiadosti vyhovel a presun projektu na Pankúchovej ulici povolil, pričom v rámci stavebného konania vyhodnotil námietky a pripomienky všetkých dotknutých účastníkov vrátane futbalového klubu FC Petržalka.

Mestská časť – po náročnej príprave a v snahe čo najviac vyhovieť miestnym, rodičom detí, športovcom i verejnosti – tak od minulého týždňa disponuje právoplatným stavebným povolením na zelenú multifunkčnú športovú halu za viac ako dva milióny eur vrátane dotácie od Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI), a to vo výške 1,2 milióna eur, ktoré ruší možnosť jej pôvodného umiestnenia.

„Verím, že v priebehu pár mesiacov sa všetci spoločne stretneme na slávnostnom otvorení multifunkčnej haly, vďaka ktorej naša Petržalka po rokoch privíta svoje športové kluby späť doma,” netají radosť Viola Holzhauserová, ktorá je poverená riadením referátu investičných činností Miestneho úradu Petržalka a projekt nového športoviska s kolegami zastrešuje.

 

 

Futbalistov obmedzia čo možno najmenej

 

Petržalka tak v najbližších dňoch a týždňoch začne aj s prácami na otočení trávnatého futbalového ihriska v rámci svojho školského areálu, ktoré si vyžiada i nevyhnutný výrub deviatich drevín. Tie, samozrejme, nielen v rámci projektu nahradia nové stromy a zeleň.

Zároveň v rámci procesu verejného obstarávania samospráve už teraz beží aj jedna zo súťaží na zhotoviteľov hrubej stavby haly, ktorá by mala byť vyhodnotená do konca júna.

„V neposlednom rade pracujeme na potrebnej dokumentácii a povoleniach, ktoré nám časť zanedbaného školského dvora, kde mala hala stáť pôvodne (Variant A), pomôžu v ďalšej fáze revitalizácie areálu pretvoriť na atletickú dráhu s multifunkčným umelým trávnikom,“ hovorí šéf petržalskej samosprávy Ján Hrčka, ktorý bol od začiatku za postavenie haly vo variante B.

Zároveň dodáva, že stavebný ruch bude tréningy členov FC Petržalka obmedzovať iba minimálne, a to aj vzhľadom na ich dvojmesačnú letnú prestávku, kedy je časť výstavby haly plánovaná.

Problém podľa neho nebude ani v prípade predĺženia prác – futbalisti budú môcť aj naďalej vykonávať svoju činnosť na staronovom otočenom ihrisku, ktoré bude na to spĺňať všetky požadované parametre.

Pre športovcov aj deti za viac ako 2,5 milióna

 

Moderná multifunkčná športová hala Pankúchova je jeden z najväčších investičných projektov z dielne petržalskej samosprávy a má byť vôbec prvou svojho druhu v Petržalke.

Slúžiť má primárne amatérskym športovým klubom, športovým klubom pre deti a mládež ako aj širokej verejnosti, pričom poskytne zázemie pre viaceré športové odvetvia: hádzaná, futsal, nohejbal, basketbal, volejbal, bedminton, florbal, tenis či stolný tenis.

Celkové náklady na výstavbu haly by sa mali pohybovať na úrovni 2,5 milióna eur a necelú polovicu by mala pokryť spomínaná účelová dotácia od MIRRI. Zvyšné prostriedky plánuje zabezpečiť mestská časť zo svojho rozpočtu – 500-tisíc eur z rezervného fondu a ďalších 800-tisíc eur cez úver.

 

VIZUALIZÁCIE: Ing. arch. V. Talaš, Ing. Ľ. Šírová, Ing. P. Brisuda

web od 2day