Petržalka aktualizuje svoj komunitný plán sociálnych služieb do roku 2028

Po prvýkrát zapája verejnosť aj sociálnych pracovníkov.

Mestská časť zbiera dáta vo forme názorov verejnosti do konca júna prostredníctvom anonymného online dotazníka. K dispozícii bude aj v tlačenej verzii, napríklad na festivale Dni Petržalky 2023.

Komunitný plán sociálnych služieb (KPSS) je dôležitý strategický dokument, ktorý musí vypracovať a pravidelne aktualizovať každá obec, Petržalka nevynímajúc. KPSS totiž odpovedá na otázku, v akom počte a aké nové sociálne služby treba vytvoriť a ktoré existujúce skvalitniť na území mestskej časti pre jej lepšie fungovanie – v prípade Petržalky aj na úrovni hlavného mesta.

„Zároveň vďaka nemu získame prehľad o ľudských, materiálnych a finančných zdrojoch, ktoré budeme potrebovať na vybudovanie funkčného sociálneho portfólia,“ vysvetľuje Ján Korec, ktorý je na petržalskom miestnom úrade poverený vedením oddelenia sociálnych vecí.

S tímom kolegov a kolegýň aktuálne pracuje na novom komunitnom pláne s názvom Komunity Petržalky 2028, ktorým sa bude Petržalka riadiť nasledujúcich päť rokov (2024 – 2028).

Sociálna pomoc pre všetkých

 

Mimochodom, je to vôbec po prvý raz, čo KPSS pripravujú v Petržalke ľudia, ktorí majú priamy kontakt s „petržalským terénom“ a nie externá spoločnosť.

„Prvýkrát to bude naša práca, s naším vkladom, ale, samozrejme, aj v spolupráci s odborníkmi v pracovných skupinách,“ dodáva Korec.

Primárnym zámerom KPSS bude pretvorenie ponuky sociálnych služieb tak, aby zodpovedala potrebám dotknutých skupín komunít – seniorov, detí, mladých ľudí a rodín v ohrození, ľudí so zdravotným znevýhodnením a ľudí bez domova.

Tieto potreby bude samospráva zisťovať prostredníctvom viacerých dotazníkov v závislosti od cielenej komunity – klienti opatrovateľskej služby, klienti umiestnení v zariadeniach sociálnych služieb, organizácie v Petržalke poskytujúce sociálnu pomoc a verejnosť.

Len do konca júna

Verejnosť bude môcť svoj názor na kvalitu sociálnych služieb poskytovaných alebo sprostredkovaných mestskou časťou vyjadriť v termíne najneskôr do 30. júna (vrátane) buď cez krátky online dotazník na webe KOMUNITA.PETRZALKA.sk, alebo vyplnením jeho tlačenej verzie, ktorú Petržalčania nájdu na podateľni miestneho úradu na Kutlíkovej 17, v kultúrnych zariadeniach Petržalky (CC Centrum, DK Zrkadlový háj, DK Lúky), na Petržalskej plavárni aj vo všetkých pobočkách petržalskej knižnice.

Tlačený dotazník bude k dispozícii aj na festivale Dni Petržalky 2023, a to v sobotu 24. júna od 10:00 do 17:00 a v nedeľu 25. júna od 12:00 do 16:00 v samosprávnom zelenom stánku v areáli Závodiska dostihovej dráhy.

Desiati z vyžrebovaných respondentov budú odmenení malým darčekom s logom Petržalky.

Viac o tom, čo všetko by mal dobrý komunitný plán riešiť v najľudnatejšej mestskej časti, sa dozviete i v rozhovore najnovšieho vydania novín Naša Petržalka na str. 14 – 15.

web od 2day