Deti z Ukrajiny od septembra nájdu zázemie aj v centre na Beňadickej

Petržalka tak pomáha tým, ktorí to potrebujú.

Vojna Ruska proti Ukrajine trvá už 510 dní a za ten čas sa, žiaľ, stala akousi bežnou súčasťou našich každodenných životov. Aj keď by to tak byť nemalo. Veď v 21. storočí určite nie je normálne, že agresor násilne okupuje iný štát.

O to viac je dôležité stále pomáhať tým, ktorí to potrebujú a ktorí i k nám prichádzajú hľadať dočasné útočisko.

Obyvatelia najväčšieho sídliska už viackrát ukázali veľkosť svojich sŕdc – či už pri humanitárnej zbierke v Dome kultúry Zrkadlový háj, pri poskytnutí nocľahu v športovej hale Prokofievova v spolupráci s Dobrovoľnou civilnou ochranou, alebo pri ďalších projektoch nielen v rámci petržalského katastra.

A tentokrát sme mohli v mene našej samosprávy kladne zareagovať aj na žiadosť priateľov zo Združenia na ochranu práv Ukrajincov na Slovensku.

Keďže sa ich dočasný pobyt v MČ Ružinov pomaly chýli ku koncu, hľadali nové priestory, ktoré by slúžili najmä ukrajinským deťom predškolského veku ako detské centrum.

Práve v ňom by v pracovné dni od 8:00 do 18:00 mohli tráviť voľné chvíle a rodičia by mohli tento čas zase využiť na prácu či hľadanie zamestnania, potrebné kurzy a vzdelávanie.

Vyhovujúce miesto naše zelené sídlisko, našťastie, našlo v bytovom dome na Beňadickej ulici 13.

A keďže tento prenájom združeniu ešte 27. júna schválilo miestne zastupiteľstvo, ukrajinské deti tam od septembra nájdu dočasné kultúrne i spoločenské útočisko, vrátane detského kútika.

Pri tejto príležitosti Miestny úrad Petržalka návštevou poctil i mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Ukrajiny v Slovenskej republike Myroslav Kastran, ktorý sa s naším starostom Jánom Hrčkom dohodol na symbolickom nájme 1 euro za rok. Vybavenie voľného priestoru nábytkom bude podľa dohody realizované pod taktovkou združenia a rovnako tak úhrada energií či iných nákladov na jeho prevádzku.

V mene všetkých odídencov na Slovensku i ukrajinského ľudu zároveň vyjadril veľké poďakovanie za pomoc, ktorú im aj Mestská časť Bratislava-Petržalka a jej obyvatelia a obyvateľky od začiatku konfliktu poskytujú.

Sme radi, že naši východní susedia so svojimi ratolesťami našli ďalšie dočasné útočisko práve v Petržalke. Veríme, že sa im u nás bude páčiť a ak sa tak ešte nestalo, podarí sa im začleniť do našej komunity, aby sa tu cítili naozaj ako doma. ĎAKUJEME, že pomáhate spolu s nami.

#mierukrajine #petrzalkapomaha

web od 2day