Októbrový seniorfest v Petržalke bude zabávať, vzdelávať aj inšpirovať

Štartujeme od 2. októbra.

Petržalská samospráva chystá aj tento rok sériu bezplatných podujatí pre seniorov pod názvom Petržalský Seniorfest 2023.

Mesiac úcty k starším sa bude niesť v znamení prednášok, hudobných vystúpení, športových súťaží aj tvorivých dielní.

Petržalka starne výraznejšie ako zvyšok Slovenska. Niet sa čo čudovať. Pred 50 rokmi, kedy bol položený základný kameň sídliska, sa sem nasťahovali mladí rodičia, z ktorých sú už dnes seniori. Tí aktuálne tvoria takmer 20% z celkového počtu obyvateľov Petržalky.

Pre najľudnatejšiu slovenskú samosprávu je preto dôležité, aby ľudia v dôchodkovom veku neboli odsúvaní na okraj spoločnosti, ale naopak, boli vnímaní ako jej dôležitý článok, bez ktorého by ďalšie generácie nemohli fungovať.

„Aj preto ma teší, že máme toľko aktívnych seniorov – napríklad v našich šiestich denných centrách aj v klubovni -, ktorí sú dôkazom, že vek nemusí byť prekážkou toho, aby si každý deň užívali plnými dúškami,“ konštatuje Iveta Jančoková, zástupkyňa starostu Petržalky Jána Hrčku.

Zároveň dodáva, že mestská časť v tomto tých skôr narodených podporuje celoročne prípravou rôznych prínosných aktivít.

Jedným z tradičných podujatí, ktoré organizuje v snahe zapájať seniorov do spoločenského diania je Petržalský Seniorfest. Ten sa aj v tomto roku koná počas októbra, pri príležitosti Mesiaca úcty k starším.

V poradí už 16. ročník festivalu prinesie seniorom bohatú sériu rôznorodých podujatí. Na všetky je aj vďaka podpore miestnej samosprávy vstup bezplatný.

 

Štyri nabité týždne

 

Vystúpenia hudobných a tanečných interpretov, odborné prednášky, workshopy, športové cvičenia – to je len zlomok programu aktuálneho ročníka, ktorý odštartuje 2. októbra a potrvá až do 29. októbra. Séria aktivít bude prebiehať na rôznych miestach, prioritne v DK Zrkadlový háj, DK Lúky, Cik Cak Centre, Petržalskej klubovni aktívnych seniorov a v pobočkách Miestnej knižnice Petržalka.

Festival otvoria vystúpenia folklórneho súboru Ekonóm, tanečnej školy La Portella či členov Konzervatória Tolstého. Deň na to sa môžu účastníci tešiť na legendárny muzikál Na skle maľované z dielne divadla OSKAR.

Seniori sa vďaka odborným prednáškam čo-to nové naučia o etikete, zdravom stravovaní, práci s počítačom, tabletom aj smartfónom. Zážitky cestovateľov ich zas prenesú do Latinskej Ameriky, Ázie či Turecka.

Chýbať nebude ani tradičné a chutné Jablkové hodovanie, v ktorom si budú môcť seniori zasúťažiť v pečení jablkových koláčov. Hodovanie sa uskutoční prvú októbrovú sobotu od 14:00 na Námestí Republiky za sprievodu známeho speváka šlágrov Otta Weitera.

Na programe sú aj vedomostné kvízy a tiež turnaje o Putovný pohár starostu Petržalky hneď v troch športových disciplínach – petanque, stolný tenis a bowling.

Seniorfest oficiálne ukončí slovenský herec a spevák Karol Csino s vokálnou a tanečnou skupinou Šubinovci.

Kompletný program Petržalského Seniorfestu 2023 je dostupný na webe PETRZALKA.sk/seniorfest, mestská časť zabezpečila lepšiu informovanosť aj prostredníctvom plagátov na bytových domoch.

web od 2day