Petržalka odštartovala jesennú výsadbu drevín

Do konca roka ich pribudne presne 129 v 12 lokalitách.

Najpočetnejšiu skupinu budú tvoriť javory, lipy, ambrovníky, jarabiny, jasene, smreky ako aj okrasné dreviny a kry – višne, čerešne, vavrínovec či ginko.

Kedysi bola Petržalka známa najmä tým, že sa tu ročne dopestovalo najviac marhúľ v krajine. Marhuľové sady síce na najväčšom sídlisku, ktoré tento rok slávi už 50 rokov od položenia základného kameňa, neexistujú, prívlastok zelené mu však naďalej právom patrí.

A to aj vďaka miestnej samospráve, ktorá sa o zeleň vo svojej správe príkladne stará, či už ide o pravidelné orezy stromov, výruby poškodených a inváznych drevín, ich zalievanie ako aj kosbu či tvorbu rozmanitých predzáhradiek.

Bežnou a veľmi prínosnou zložkou starostlivosti je aj jarná a jesenná výsadba drevín, ktorú zastrešujú zamestnanci referátu zelene miestneho úradu na pozemkoch v správe mestskej časti.

Tá v polovici novembra rozbehla výsadbu nových až 129 listnatých aj ihličnatých stromov i krov v 12 vytypovaných lokalitách.

„Dreviny sme vybrali s prihliadnutím na ich druh, priestorové vlastnosti územia,  vlastnícke vzťahy, vedenia inžinierskych sietí a ich ochranné pásma,“ vysvetľuje vedúci referátu zelene Adrián Ševeček.

 

Aj v areáloch škôl

 

V Petržalke pribudne najviac odrôd javora – celkovo 42 jedincov –, okrasných čerešní (23 ks) a ulice tiež skrášli okrasný ker vavrínovec (21 ks).

K menej početným druhom patria lipy, ambrovníky, jarabiny, jasene, smreky ako aj okrasné višne a ginko.

K najnovším prírastkom sa zaradilo 10 javorov mliečnych vysadených na zelenej lúke pri Technopole na Rovniankovej ulici 24.

V priebehu novembra a decembra sa o mladú zeleň rozrastú aj lokality Prokofievova 2, Ševčenkova 35, Smolenická 1, Belinského 2, Jiráskova 2 a 10, Tematínska 10 a 16, Macharova 1 a 3, Gercenova 2, Wolkrova 1, Pifflova 11.

Výsadba bude zrealizovaná i v areáloch základných škôl Dudova a Lachova, kde pribudne rovných 30 stromov.

„Po výsadbe budeme dbať o primerané zavlažovanie nových drevín v závislosti od klimatických podmienok,” hovorí Ševeček.

Celkový prehľad lokalít a druhov vysadených drevín je dostupný na našom webe.

web od 2day