OPATROVATEĽSKÁ SLUŽBA | VIAC INFO

Stredisko sociálnych služieb Petržalka poskytuje domácu opatrovateľskú službu (ďalej len „opatrovateľská služba“) podľa § 41 Zákona č. 448/2008 Z. z. o sociálnych službách a o zmene a doplnení zákona č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní (živnostenský zákon) v znení neskorších predpisov a Všeobecne záväzného nariadenia mestskej časti Bratislava-Petržalka číslo 1/2024 zo 6. 2. 2024.

Čo je to opatrovateľská služba

Opatrovateľská služba sa poskytuje terénnou formou fyzickej osobe v jej prirodzenom sociálnom prostredí alebo v jej domácom prostredí a je určená na riešenie nepriaznivej sociálnej situácie z dôvodu ťažkého zdravotného postihnutia, nepriaznivého zdravotného stavu alebo z dôvodu dovŕšenia dôchodkového veku.

Kto má nárok na opatrovateľskú službu

Opatrovateľská služba sa poskytuje fyzickej osobe, ktorá je odkázaná na pomoc inej fyzickej osoby, jej stupeň odkázanosti je najmenej II a je odkázaná na pomoc inej osoby pri úkonoch sebaobsluhy, úkonoch starostlivosti o svoju domácnosť a základných sociálnych aktivitách.

Stredisko sociálnych služieb Petržalka poskytuje opatrovateľskú službu aj fyzickej osobe, ktorá sa ocitne v krízovej sociálnej situácii (ohrozenie života alebo zdravia fyzickej osoby a rodiny), ktorá vyžaduje bezodkladné riešenie sociálnou službou.

Sebaobslužné úkony: hygiena, stravovanie a dodržiavanie pitného režimu, vyprázdňovanie močového mechúra a hrubého čreva, obliekanie a vyzliekanie, mobilita, motorika, dodržiavanie liečebného režimu (viď Ponukový list poskytovaných úkonov).

Úkony starostlivosti o svoju domácnosť: nákup potravín a iného drobného spotrebného tovaru, príprava jedla, varenie, zohrievanie jedla, donáška jedla do domu, umytie riadu, bežné upratovanie v domácnosti, obsluha bežných domácich spotrebičov, starostlivosť o bielizeň (pranie, žehlenie), starostlivosť o lôžko, vynášanie drobného odpadu do zbernej smetnej nádoby, donáška uhlia, donáška dreva, vynesenie popola, donáška vody, kúrenie vo vykurovacích telesách a ich čistenie, ďalšie jednoduché úkony spojené s prevádzkou a udržiavaním domácnosti (administratívne úkony spojené s vedením domácnosti, napríklad zabezpečenie úhrady platieb) – (viď Ponukový list poskytovaných úkonov).

Základné sociálne aktivity: sprievod, predčítanie pre fyzickú osobu, ktorá je nevidiaca alebo prakticky nevidiaca najmä pri vybavovaní úradných záležitostí, pri vybavovaní úradnej a osobnej korešpondencie a pri nakupovaní, sprostredkovanie komunikácie pre fyzickú osobu, ktorá je nepočujúca, má ťažkú obojstrannú nedoslýchavosť alebo je hluchoslepá najmä pri nakupovaní a pri záujmových činnostiach (viď Ponukový list poskytovaných úkonov).

Kto vykonáva opatrovateľskú službu

Stredisko sociálnych služieb Petržalka poskytuje opatrovateľskú službu prostredníctvom kvalifikovaných opatrovateliek, a to terénnymi opatrovateľkami (poskytujú službu viacerým prijímateľom sociálnej služby počas dňa) a individuálnymi opatrovateľkami (poskytujú službu jednému až dvom prijímateľom sociálnej služby počas dňa).

Opatrovateľskú službu nemožno poskytovať fyzickej osobe,

  • ktorej sa poskytuje celoročná pobytová sociálna služba;
  • ktorá je opatrovaná fyzickou osobou, ktorej sa poskytuje peňažný príspevok na opatrovanie;
  • ktorej sa poskytuje peňažný príspevok na osobnú asistenciu;
  • a ktorej je nariadená karanténa pre podozrenie z nákazy prenosnou chorobou a pri ochorení touto nákazou.

 

DOKUMENTY
Ponukový list poskytovaných úkonov
Žiadosť o poskytovanie sociálnej služby
Vyhlásenie o majetku
Cenník
Žiadosť o poskytnutie príspevku na stravovanie

web od 2day