Veľký Draždiak je aj vďaka potápačom pripravený na sezónu

Jazero nie je smetiskom. Chráňme ho počas celého roka.

Po roku pauzy sa pri petržalskom mori opäť diali veľké veci. Konkrétne išlo o čistenie dna a brehov Veľkého Draždiaka od drobného i objemného odpadu.

Ten veľakrát predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre návštevníkov, najmä v čase najvyššej kúpacej sezóny. Už tradične sa oň v spolupráci s mestskou časťou Bratislava-Petržalka postarali priatelia zo Spolku ochrancov vôd OCTOPUS pod vedením Tomáša Rácza.

Čistenie jazera a jeho okolia prebiehalo počas dvoch dní od piatka 17. do soboty 18. mája a aktívne sa doň zapojila viac ako desiatka členov organizácie. Zatiaľ čo ôsmi potápači s člnom postupne prehľadávali dno štrkovisko až do hĺbky 5 metrov, ďalší kolegovia odstraňovali neporiadok z jeho brehov.

A asi nemusíme hovoriť, že okrem mŕtvych tiel rýb našli naozaj všeličo. K azda najväčším alebo, ak chcete, najzaujímavejším „úlovkom“ patril zhrdzavený trezor, 5-metrová kovová konštrukcia obrastená mušľami, stará videokamera či soška hinduistickej bohyne Durgá (jedna z podôb manželky boha Šivu).

Veľkú časť odpadu vyloveného zo štrkoviska tvorili betónové kvádre s trčiacimi železnými drôtmi, sklenené fľaše, plechovky či ďalší drobný odpad predstavujúci ohrozenie bezpečnosti plavcov. Našťastie, šikovní potápači celý terén dôkladne vyčistili a potenciálne nebezpečenstvo z dna nášho obľúbeného jazera odstránili.

Potápači sa prevažne zameriavali na bežný odpad, ale na žiadosť starostu Jána Hrčku aj na väčšie, ostré kamene, ktoré by mohli byť nebezpečné pre plavcov.

 

Rozmernejší odpad „poslali“ hore vo vzduchovom vaku a zberači na brehu ho následne vozíkom odviezli na jednu kopu. O jej sanáciu sa už úspešne postarali zamestnanci našej údržby alias petržalskí makači. Samotnému čisteniu vodnej plochy predchádzala dohoda so Slovenským rybárskym zväzom, ktorý upozornil svojich členov, aby v uvedených dňoch svoj koníček na Veľkom Draždiaku radšej nerealizovali.

„Dá sa teda po tých dvoch dňoch skonštatovať, že Draždiak je pripravený na letnú sezónu,“ uzavrel Rácz.

ĎAKUJEME našim priateľom za spolku za ich cennú prácu a v mene petržalskej samosprávy už iba dodávame, že jazero ani žiadne iné vodné plochy nie sú smetiskom. Preto upozorňujeme všetkých návštevníkov, aby boli nielen počas leta ohľaduplní k prírode aj iným ľuďom a aby na akýkoľvek odpad využívali smetné koše, v prípade objemného odpadu náš Zberný dvor.

Všetci predsa chceme žiť a najmä relaxovať v krásnej, čistej a zelenej Petržalke.

#zelenapetrzalka #spokolcneEKO

web od 2day