Často kladené otázky

Ako prihlásim psa do evidencie?

Pre prihlásenie psa je potrebné vyplniť Priznanie k dani za psa pre fyzické a právnické osoby a následne vyplniť formulár Prihlásenie psa do evidencie psov. Pre prihlásenie psa je potrebné priniesť očkovací preukaz psa, občiansky preukaz majiteľa psa, ak je majiteľom psa občan ťažko zdravotne postihnutý (ŤZP), je potrebné priniesť aj preukaz ŤZP.

Musím zaplatiť daň za psa?

Áno, daň za psa je povinnou miestnou daňou, pričom výšku sadzieb upravuje VZN č. 10/2023.

Za akého psa musím platiť daň?

Daň sa platí za každého psa, ktorý má viac ako 6 mesiacov.

Kto má úľavu na dani za psa?

V zmysle VZN č. 10/2023  má úľavu na dani za psa občan, teda vlastník, resp. držiteľ psa, ktorý je držiteľom preukazu ŤZP alebo osamelý poberateľ starobného dôchodku s príjmom vo výške životného minima. Aktuálnu výšku životného minima si môžete overiť na webe Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

V akej výške platím daň za psa?

Sadzby dane za jedného psa a kalendárny rok upravuje VZN č. 10/2023.

Ako zaplatím daň za psa?

Na základe rozhodnutia vydaného mestskou časťou Bratislava-Petržalka alebo prostredníctvom Petržalského konta v súlade s údajmi o zaplatení dane za psa. Daň za psa je možné zaplatiť elektronicky, ale aj osobne v pokladni miestneho úradu (budova Technopolu, Kutlíkova 17, prízemie) .

Ako odhlásim psa z evidencie?

Psa z evidencie môžete odhlásiť vyplnením tlačiva Daňové priznanie k dani z nehnuteľností, k dani za psa, k dani za predajné automaty a k dani za nevýherné hracie prístroje s vyznačením kolónky „čiastkové priznanie“ a následne vyplnením tlačiva Odhlásenie psa z evidencie psov. Psa treba odhlásiť do 30 dní odo dňa úhynu, straty, presťahovania sa, prípadne zmeny majiteľa psa s potvrdením od veterinára o úhyne, resp. z obce alebo z inej mestskej časti o tom, že ste sa presťahovali. Majiteľ psa je povinný miestnemu úradu vrátiť evidenčnú známku psa.

Čo mám robiť, ak som stratil evidenčnú známku pre psa?

Odcudzenie, zničenie alebo stratu známky je držiteľ psa povinný nahlásiť na Miestny úrad Bratislava- Petržalka osobne do 14 dní odkedy odcudzenie, stratu alebo zničenie známky zistil. Náhradná známka mu bude vydaná za odplatu 3,50 EUR.

web od 2day