Osud Braníka je už oficiálne v našich rukách

Budova bývalého pohostinstva a kultúrno-športového strediska Malý Braník na Vígľašskej ulici je už nejaký ten čas jedným z najväčších strašiakov pre mnohých obyvateľov i návštevníkov jeho okolia.

Tí sa na nás dlhodobo obracali so sťažnosťami a podnetmi na jeho zlý technický aj estetický stav, no nech sme sa snažili pomôcť akokoľvek, v mnohých prípadoch nám v ceste stála prekážka. Mestská časť totiž nebola vlastníkom ani správcom dotknutej budovy.

Po rokoch vlastníctva hlavného mesta Bratislava ju však Mestské zastupiteľstvo na septembrovom zasadnutí zverilo do správy Petržalky a vyzerá to tak, že jej cesta by konečne mohla nabrať priaznivý smer.

Mestská časť tak po pol roku, odkedy o zverenie do správy magistrát požiadala, získala objekt s pozemkom v hodnote takmer 100-tisíc eur, pričom využiť sa ho chystá na verejnoprospešné účely.

Sme veľmi radi, že sa nám podarilo získať Braník do správy. Dostali sme možnosť premeniť zanedbané priestory na hodnotné a zmysluplné,” hovorí starosta Ján Hrčka, podľa ktorého na atraktívnosti Braníka môže pridať aj budúca električka.

Vzhľadom na extrémne poškodenie objektu bude rekonštrukcia objektu beh na dlhú trať. Na jeho začiatku nás čaká kontrola statiky, vypratanie a sanácia priestoru – tá je odhadovaná na približne 250-tisíc eur. Rádovo niekoľko miliónov eur bude potrebných na obnovu a sfunkčnenie objektu, ktoré sa samospráva posnaží získať prostredníctvom externých výziev a eurofondov.

V minulosti sa uvažovalo o tom, že by priestory Braníka mohli rozšíriť susedný Dom kultúry Lúky. Dnes je na stole i myšlienka komerčného nájomcu. Aký bude ďalší osud tohto priestoru však ukáže až čas. Veríme však, že budovu čakajú konečne svetlé časy a jej poslanie bude konečne naplnené. Aktuálny článok nájdete aj v najnovšom čísle samosprávnych novín Naša Petržalka.

#petrzalkamaka

web od 2day