Finančné zdravie Petržalky je výborné

V rámci Bratislavy zelená samospráva získala striebornú medailu.

Inštitút INEKO od roku 2006 mapuje údaje o všetkých 2 930 slovenských obciach, vrátane miest a mestských častí, a o 8 vyšších územných celkoch (VÚC).

Čísla uverejňuje na portáli HOSPODARENIEOBCI.sk, pričom tie za rok 2023 sú ešte horúce.

Našťastie, najľudnatejšiu Mestskú časť Bratislava-Petržalka (cca 114-tisíc obyvateľov) nepália. Práve naopak. Naše finančné zdravie sa s počtom 5,4 bodov z možných 6 radí medzi výborné a zároveň v rámci rebríčka mestských častí Bratislavy nás vynieslo na striebornú priečku. Stojíme tak presne medzi MČ Jarovce (cca 3-tisíc obyvateľov) a Staré Mesto (cca 47-tisíc obyvateľov).

V súčte mestských častí západnej a východnej metropoly nám patrí zase skvelá ôsma priečka.

Podrobné spracovanie jednotlivých údajov prináša zaujímavý pohľad na hospodárenie samosprávy. Tak napríklad, zatiaľ, čo náš celkový dlh sa vyšplhal na 5,4 %, susedná MČ Ružinov sa dostala na číslo 27,9 %.

 

Čo sa zase týka daňových príjmov, zatiaľ čo priemer mestských častí je 35 %, Petržalka sa s takmer 36 miliónmi eur dostala na úroveň 42 %. Hanbiť sa nemusíme ani v časti výdavkov. Len do vzdelania, ktoré je, ako často vidíme, skutočne základ, sme v minulom roku investovali 55 % z našich výdavkov, pričom priemer je na úrovni 46 %.

A toto sú iba niektoré zo zaujímavých čísel. Celý prehľad nájdete TU.

ĎAKUJEME inštitútu INEKO za podrobné spracovanie výsledkov, ktoré nás motivujú v ďalšom zlepšovaní. Veď ako hovorí aj sám starosta Ján Hrčka, „v hospodárení si verím“. Tak teda, makáme ďalej, priatelia.

#petrzalkamaka

web od 2day