Správne nakladanie s potravinami: Rady pre udržateľnejší domov
Každý rok skončí v odpadkových košoch množstvo potravín, ktoré by sme dokázali zužitkovať. Na Slovensku vyhodíme až 800-tisíc ton, v celosvetovom meradle až 1,3 miliardy ton nespotrebovaného jedla, ktoré by dokázalo nasýtiť až 200 miliónov ľudí trpiacich hladom.
Tento odpad má negatívny dopad nielen na náš rozpočet, ale aj na životné prostredie – skládkovanie potravinového odpadu totiž zvyšuje emisie skleníkových plynov. Efektívnym nakladaním s potravinami dokážeme tento negatívny vplyv výrazne znížiť.
Využite zvyšky
Nezjedené zvyšky uchovajte v chladničke alebo ich zamrazte. Niekoľko zaujímavých tipov na ich ďalšie spracovanie nájdete aj v tomto článku.
Ako neplytvať potravinami
- Naplánujte si nákup: Pred nákupom si vytvorte zoznam potrebných potravín. Ušetríte čas aj peniaze a zabránite nákupu zbytočností.
- Zvážte veľkosť balení: Nakupujte potraviny v množstvách, ktoré naozaj spotrebujete.
- Správne skladovanie: Potraviny vydržia dlhšie, ak ich uskladníte správne. Praktický návod na skladovanie potravín nájdete aj v tomto článku.
Domáce kompostovanie
Kompostovanie je prírodný a šetrný spôsob, ako kuchynský odpad vrátiť späť do prírody. Kuchynský bioodpad ako šupky z ovocia, zeleniny, kávová usadenina či zvyšky pečiva, sa môže zmeniť na kvalitné hnojivo pre vašu záhradu či izbové rastliny. Ak nemáte priestor pre záhradný kompostér, existujú možnosti kompostovania aj v domácnostiach ako vermikompostéry či elektrické kompostéry.
Zber kuchynského biologicky rozložiteľného odpadu v Bratislave
Dobre vytriedený kuchynský biologicky rozložiteľný odpad je užitočným a hodnotným materiálom, ktorý sa ďalej spracúva. Koncovým zariadením pre úpravu tohto odpadu z Bratislavy je od augusta 2022 spoločnosť Zdroje Zeme a.s. prevádzka Horný Jatov, ktorá vyhrala verejné obstarávanie.
Výsledkom spracovania kuchynského bioodpadu z bratislavských domácností je zelená energia a certifikovaný substrát EFFECO. Ide o pôdny substrát, ktorý je predovšetkým regeneračným výživovým hnojivom pre degradovanú pôdu, zvyšuje jej úrodnosť a zároveň je schopný viazať v pôde organický uhlík, CO2 a čiastočne aj vlahu.
Mesto Bratislava plánuje vybudovanie vlastného zariadenia na zhodnocovanie bioodpadu.
Ako kombinovať domáce kompostovanie a zber kuchynského bioodpadu?
Obe metódy sa efektívne dopĺňajú, čím je možné zabezpečiť zhodnotenie čo najväčšieho množstva potravinového odpadu. Odpad z ovocia a zeleniny je možné kompostovať doma, podobne ako kvety, štiepky, piliny, pokosenú trávu, malé kusy konárov, lístie, burinu.
Pozor! Mäso, ryby a mliečne výrobky spolu s akýmikoľvek zvyškami vareného jedla môžete uložiť do nádob na kuchynský bioodpad, no nemali by ste ich kompostovať doma. Bežný domáci kompostér, ich nedokáže plnohodnotne spracovať.
Čo patrí do nádoby na kuchynský biodpad?
- tuhé, pevné zvyšky z prípravy jedál rastlinného a živočíšneho pôvodu
- nespotrebované zvyšky jedál a potravín, vrátane pokazených
- potraviny po záruke, vrátane mäsa a malých kostí
- papierové čajové vrecúška (bez spiniek a plastových súčastí)
- sypané čaje (aj vylúhované) a kávová usadenina
- chlieb, pečivo, cestoviny, ryža,. strukoviny, obilniny a pod.
- zaváraniny (bez obalov a bez tekutej zložky)
- ovocie a zelenina, vrátane šupiek a kôstok (aj plesnivé, hnilé)
- vajcia a škrupiny z vajec
- citrusy aj iné exotické ovocie
- použité papierové vreckovky a papierové utierky
- prírodné hubky – morské huby, lufa, celulóza
Čo nepatrí do nádoby na kuchynský biodpad?
- olej, masť, tuky a mastné potraviny
- veľké kosti (napr. rebrá, špikové kosti)
- tekuté zložky potravín
- odpad zo záhrad a interiérových rastlín
- obaly z potravín, obaly po konzumácii jedál
- plastové vrecká a sáčky bez certifikátu na kompostovanie
- kávové kapsule
- nylonové čajové vrecúška či lepené čajové vrecúška
- cigaretové ohorky
- obsah vrecka z vysávača
- lieky
- uhynuté zvieratá
- trus zvierat, psie/mačacie výkaly
- použité (hoci aj kompostovateľné) plienky
- podstielky z domácich zvierat, nože, škrabky
Kuchynský bioodpad vkladajte do hnedých zberných nádob len v riadne uzatvorených kompostovateľných vreckách označených logom OK compost alebo OK home compost. Zvyšky z kuchyne nehádžte priamo do zbernej nádoby!
Viac informácií o správnom triedení odpadu z kuchyne nájdete na: www.olo.sk/kbro
Praktické tipy pre kompostovanie:
- Do kompostu nepatrí mäso, oleje či mliekarenské výrobky, ktoré môžu prilákať škodcov.
- Odpad vždy premiešavajte, aby sa zabezpečilo správne prevzdušnenie a rozklad.
Článok vznikol v spolupráci s OLO, a.s.