Na miestnom úrade pribudli nádoby na separovaný odpad

K čisteniu Chorvátskeho ramena, skateparku a iných lokalít, teda k aktivitám, ktoré úradníci robia pre čistotu v Petržalke, teraz pribudlo aj separovanie odpadu. Pracovníci miestneho úradu v Petržalke chcú jeho triedením prispieť nielen k čistote, ale aj k ochrane životného prostredia.

Špeciálne farebne odlíšené nádoby na separovaný odpad sú umiestnené na chodbách, takže slúžia aj verejnosti. Hlavným cieľom zavedenia separovaného zberu odpadu je zníženie množstva komunálneho odpadu. „Ak budeme odpad správne triediť, umožníme tak jeho ďalšie spracovanie a z odpadu vznikne výrobok, ktorý sa dá opätovne použiť,“ informovala Jana Jecková, vedúca Oddelenia životného prostredia. Farba nádob korešponduje s farbou veľkých kontajnerov na separovaný odpad – žlté na plast a kovy, modré na papier. Nie je však dovolené vhadzovať do nich plastové obaly znečistené olejom, farbami a inými chemikáliami, mokrý, mastný alebo inak znečistený papier, uhlový a voskovaný papier a hygienické potreby.

K tomuto kroku sa zamestnanci úradu zaviazali aj sami, v dokumente – tzv. Akčnom pláne, ktorý obsahuje konkrétne návrhy, ako zlepšiť a zefektívniť svoju prácu, a to nielen v prospech obyvateľov. Akčný plán súvisí so zavedením manažérstva kvality, za ktorý už Petržalka, ako prvá samospráva na Slovensku, získala certifikát kvality. Tento krok samosprávy tiež môže podporiť ekologické myslenie aj u obyvateľov.

web od 2day