Dobrovoľní hasiči súťažili o putovný pohár starostu Petržalky

V poradí už deviatym ročníkom súťaže hasičských družstiev o putovný pohár starostu Petržalky Vladimíra Bajana oslávili dobrovoľní hasiči aj 140. výročie ich založenia.

Ustanovujúce zhromaždenie Dobrovoľného verejného požiarneho zboru Petržalka datujeme do roku 1873, presne na 7. september. Spolok vtedy pozostával z 32 mužov a prvým veliteľom bol p. Frauenrieder. Odvtedy dobrovoľní hasiči zasahovali už nespočetne veľakrát a treba dodať, že vždy úspešne. Priateľským zápolením si každoročne nielen porovnajú svoju pripravenosť, ale zároveň sa podelia o skúsenosti a stretnú sa s ostanými požiarnikmi za príjemnejších okolností, ako len pri zásahu v krízových situáciách.

Desať družstiev si zmeralo silu, výdrž, obratnosť a najmä tímovú prácu, ktorá je v tejto profesii nevyhnutnosťou. Tímy z rôznych častí Bratislavy, ale aj z neďalekého Blatného, sa predviedli ako dobre fungujúci hodinový stroj. Za Petržalku súťažili aj „starí“ páni, ktorí sa umiestnili, s ohľadom na mladšiu konkurenciu, na vynikajúcom predposlednom mieste. Putovný pohár starostu Petržalky získalo družstvo z Podunajských Biskupíc, ktoré o necelé dve sekundy predbehlo dobrovoľných hasičov z Ružinova. Každé družstvo si odnieslo okrem pekných zážitkov aj model požiarneho auta na pamiatku. Nakoľko športové zápolenie nepozná prehry, svoje víťazstvá oslávili všetky družstvá spoločne pri výbornom kotlíkovom guláši.

Aj napriek neustálym problémom s financiami, držia dobrovoľní hasiči krok s profesionálnym požiarnym zborom, takže Petržalčania a ich majetok je aj vďaka týmto chlapcom v dobrých rukách.

Fotogaléria

web od 2day