Samospráva sa zaujíma o názor Petržalčanov

Bratislavská Petržalka chce pri plnení svojich právomocí a kompetencií podporovať rozvoj kvality života svojich obyvateľov. S týmto cieľom sa miestna samospráva rozhodla zrealizovať prieskum verejnej mienky, v ktorom chce zistiť, ako sú obyvatelia spokojní so životom v tejto mestskej časti, ale i to, na aké oblasti, nedostatky, či problémy má zamerať v budúcnosti. Otázky, ktoré budú položené Petržalčanom v prieskume sa dotýkajú oblastí, v ktorých má samospráva svoje kompetencie a na ktoré má aj dosah. Ide predovšetkým o oblasť životného prostredia, sociálnych služieb, kultúry a športu, dopravy a parkovania. Získané informácie bude samospráva zohľadňovať pri svojom rozhodovaní a smerovaní v ďalšom období, tak aby boli spokojní predovšetkým Petržalčania. „Samospráva si svoje povinnosti spolu so zodpovednosťou za rozhodnutia plní vždy v zmysle platných zákonov, pritom nezabúda ani na podstatu zastupiteľskej demokracie a preto sa Petržalka zaujíma o názor svojich obyvateľov,“ povedal starosta V. Bajan.
Samospráva prieskum mienky vo verejnosti uskutoční telefonickým zberom údajov už v najbližších dňoch. Nadväzuje tak na ankety, v ktorých sa zaujímala o názor obyvateľov priamo na podujatiach ako boli minuloročné Vianočné trhy, či tohtoročné Dni Petržalky. Na nich zbierala formou anketových lístkov podnety a inšpirácie od obyvateľov pre zatraktívnenie týchto podujatí pre ďalšie roky, tak aby vyšla v ústrety požiadavkám Petržalčanov. Prieskumy verejnej mienky plánuje Petržalka robiť pravidelne.

Realizáciou prieskumu verejnej mienky nadväzuje samospráva na svoje rozhodnutie zapojiť sa do hodnotenia verejnej správy v tzv. modeli CAF, ktorý využíva stratégiu, plánovanie, kontrolu i spätnú väzbu. Práve v tomto procese získala Petržalka, ako prvá samospráva na Slovensku titul „Efektívny používateľ modelu CAF“, a to v súťaži Národná cena SR za kvalitu 2013, ktorú vyhlasuje Úrad pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo SR.

web od 2day