Nikam nechoďte, nepotrebný elektrospotrebič odovzdáte pred bránou

Prvý mobilný zber starých, vyradených a pokazených spotrebičov z domácností sa uskutoční v decembri aj v najväčšom sídlisku – v Petržalke. Stačí, ak sa obyvatelia nahlásia na úrade telefonicky alebo e-mailom a zmluvná spoločnosť odvezie ich „vyslúžilý“ spotrebič zadarmo na ekologickú recykláciu.

Petržalská samospráva sa príkladne stará o zeleň a čistotu prostredia, o čom svedčia nielen upravené zelené plochy, viac ako 600 smetných nádob, ale aj vlastný Zberný dvor a pravidelné bezplatné pristavovanie veľkokapacitných kontajnerov pre nadrozmerný odpad z domácností. V tomto roku k týmto aktivitám pridala mestská časť aj možnosť bezplatne a pohodlne odovzdať starý elektrospotrebič a najmä dať ho ekologicky zlikvidovať profesionálnou firmou ENVIDOM – Združenie výrobcov elektrospotrebičov pre recykláciu. ENVIDOM sa už vyše 8 rokov stará a financuje zber, prepravu a ekologické spracovanie starých spotrebičov, pričom spolupracuje s obcami, zbernými dvormi, maloobchodníkmi, distribútormi, zbernými spoločnosťami a spracovateľmi. Spoluprácu s týmto združením zvolila mestská časť aj z toho dôvodu, že spotrebiče, ktoré sa im podarí opraviť darujú tým, ktorí to najviac potrebujú – školám, denným centrám pre seniorom či ľuďom v núdzi. „Je to ďalší z krokov samosprávy ako zabezpečiť, aby staré spotrebiče nekončili pri kontajnerových stojiskách prípadne na čiernych skládkach, ale boli odborne a efektívne recyklované. Jednoduchšia cesta ako sa zbaviť elektroodpadu neexistuje, a preto pevne verím, že ju Petržalčania maximálne využijú a dokážu tak, že im na životnom prostredí v Petržalke naozaj záleží,“ povedal k pripravovanej aktivite starosta Vladimír Bajan a dodal: „Ak sa táto aktivita stretne s pozitívnym ohlasom ľudí, určite ju podporíme aj v nasledujúcom roku.“

Obyvateľ Petržalky telefonicky alebo mailom nahlási na oddelenie životného prostredia príslušnému zamestnancovi meno, adresu, telefónny kontakt a druh spotrebiča, ktorého sa potrebuje zbaviť. Posledný možný termín nahlásenia odvozu je 4. decembra 2013 do 12:00 hod.

Kontaktné osoby:

• lokalita (Ovsište, Háje) – p. Helena Hajčíková, 02/ 68 286 796, helena.hajcikova@petrzalka.sk

• lokalita (Dvory, stará Petržalka) – Ing. Lenka Špodová, 02/ 68 288 851, lenka.spodova@petrzalka.sk

• lokalita (Lúky) – Bc. Ľubica Boršová, 02/ 68 288 852, lubica.borsova@petrzalka.sk

Odvozy starých elektrospotrebičov v čase od 8.00 do 15.00 hod.:

• 07.12.2013 (sobota) – lokalita Ovsište a Háje

• 14.12.2013 (sobota) – lokalita Dvory a stará Petržalka

• 21.12.2013 (sobota) – lokalita Lúky

Podmienky odvozu starých elektrospotrebičov:

Nevykladajte elektrospotrebiče na verejné priestranstvo, aby ste zamedzili zberu nepovolanými osobami. V deň odvozu prepravte spotrebič na prízemie do vstupnej časti bytového domu a vyčkajte na príchod pracovníka ENVIDOMu, ktorý sa preukáže preukazom a spotrebič si osobne prevezme. Pracovníci nebudú pre elektrospotrebiče chodiť na poschodie či do bytov. Na telefónnom čísle 0911 250 012 si môžu obyvatelia overiť meno pracovníka ENVIDOMu.

web od 2day