V Petržalke pribudne takmer 150 nových stromov

Problémy panelového sídliska, akými sú uniformita, šedivosť, nedostatok zelených plôch, vrátane športovísk, ihrísk a oddychových plôch, Petržalka postupne prekonala. K tomu prispela nielen príkladná celoročná starostlivosť samosprávy o existujúcu zeleň, ale aj výsadba nových kríkov a stromov, pravidelné dosievanie zatrávnených plôch ako aj bezplatné poskytnutie materiálu na predzáhradky, ktoré si Petržalčania vysadia a následne sa o ne počas celého roka starajú.

S príchodom jesene, ktorá je vhodná nielen na orez drevín ale aj na ich výsadbu, sa aj na území Petržalky rozbehli sadovnícke práce. Postupne bude vysadených takmer 150 nových ihličnatých aj listnatých stromov. Najviac ich pribudne na priestranstve pred Budatínskou 51, kde pribudne šestnásť javorov, tri borovice a dve okrasné japonské čerešne. Rozsiahlejšiu výsadbu naplánovala v tomto roku mestská časť aj na Humenskom námestí v blízkosti nedávno zrevitalizovaného športoviska pre staršiu mládež na Jasovskej ulici. Okrem toho sa bude sadiť napríklad na Romanovej, Gwerkovej či Jiráskovej ulici. Výsadba neobíde ani školy a zeleň pribudne v areáli základnej školy Svätej rodiny na Gercenovej a v materskej škole na Jankolovej ulici.

Petržalka vo väčšej miere aktívne zapojila svojich obyvateľov do rozhodovania, kde a ako bude použitá časť peňazí z rozpočtu mestskej časti, aj v tomto roku. Vďaka tzv. participatívnemu rozpočtu mohli Petržalčania vybrať lokality, kde bude vysadená nová zeleň, do ktorého schodiska Petržalka investuje a aj o tom, ktoré športovisko zrevitalizuje. V oblasti „Náhradná výsadba“ vyberali obyvatelia zo štyroch lokalít – Dolnozemská, Poloreckého-Mamateyova, Mamateyova-Medveďovej a Lachova. Tieto štyri vybrala mestská časť z viacerých možností, pričom zohľadňovala kľúčové kritériá ako vlastnícky vzťah k pozemku, vedenie inžinierskych sietí ako aj vzdialenosť od obytných domov. Petržalčania si vybrali lokalitu na Dolnozemskej, kde včera pracovníci zmluvnej spoločnosti vysadili osemnásť javorov a jednu okrasnú japonskú čerešňu. „Množstvo zelene sa v súčasnosti dostáva do popredia pri posudzovaní kvality bývania v jednotlivých mestských častiach. To, že ľudia čoraz častejšie uprednostnia na bývanie práve Petržalku svedčí len o jednom – cítia sa tu dobre. A to je tá najväčšia odmena pre samosprávu,“ dodal starosta Vladimír Bajan. V súvislosti s povodňami a následnými škodami v Sade Janka Kráľa naplánovalo oddelenie životného prostredia náhradnú výsadbu troch javorov, dvoch ambrovníkov a piatich ľaliovníkov aj na území tohto najstaršieho verejného parku, ktorý je obľúbeným miestom na prechádzky, šport a relax.

web od 2day