Štatistický úrad SR realizuje zisťovanie údajov

Nárdoná banka Slovenska v spolupráci so Štatistickým úradom SR uskutočňuje na Slovensku Zisťovanie o financiách a spotrebe domácnosti, ktoré je súčasťou európskeho projektu HFCS (Household Finance and Concumption Survey).

Projekt koordinuje Európska centrálna banka a zúčastňujú sa na ňom všetky krajiny eurozóny. Jeho cieľom je získať spoľahlivé údaje o súčasnej ekonomickej situácii domácností v eurozóne. Údaje zo zisťovania poskytnú podklady pre rôzne štúdie, ako napríklad bytové otázky mladých, úspory a dôchodkové otázky starších osôb, výskum vplyvu bohatstva na spotrebu, zadĺženosť domácností, prístupnosť získania úveru a pod. Výsledky zisťovania umožnia získať dôležitý pohľad na ekonomické správanie sa rozličných typov domácností, čím sa stanú cenným prínosom v mnohých hospodársko-politických oblastiach eurosystému.

Zisťovanie sa sukutoční v mesiacoch február a marec 2014. V tomto období vybrané domácnosti navštívi pracovník Štatistického úradu SR poverený funkciou opytovateľa, kotrý je povinný preukázať sa preukazom zamestnanca ŠÚ SR a pozývacím listom podpísaných guvernérom NBS a predsedníčkou ŠÚ SR. Všetky informácie, ktoré domácnosti v rámci tohto zisťovania poskytnú, budú spracované anonymne a využijú sa výhradne pre štatistické a vedecké analýzy nekomerčného charakteru. So všetkými odpoveďami na otázky bude narábané ako s citlivými údajmi v súlade so zákonom č. 122/2013 Z. z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov, ako aj s európskou legislatívou o dôvernosti osobných údajov.

web od 2day