Diela terezínskych skladateľov – galakoncert Komornej Opery Bratislava

Dom kultúry Zrkadlový háj, utorok 10. jún 2014 a štvrtok 26. jún 2014, 19.30 h

Komorná Opera Bratislava má za sebou dlhoročnú tradíciu, plnú rozletov aj pádov. Vznikla v roku 1986 a počas svojej existencie vystriedala viacero pôsobísk. Stala sa odrazovým mostíkom pre mnohé osobnosti kultúrneho života (Marián Chudovský, Ondrej Šoth, Pavol Smolík a ďalší) a začínali tu takí sólisti ako Jozef Benci, Oto Klein, či Denisa Hamarová.

Riaditeľ a dirigent súboru Lukáš Kunst Lederer chce umožniť študentom umeleckých škôl presadiť sa na opernom javisku, už počas ich štúdia. Úzku spoluprácu nadviazali so Štátnym konzervatóriom v Bratislave, ktoré im dodáva mladých interpretov. Komorná Opera Bratislava sa snaží prinášať málo hrané diela s pestrým štýlovým diapazónom, ktorý smeruje od baroka až po modernú vážnu hudbu.
Ako partnera pre javiskovú prezentáciu si vybrali petržalský Dom kultúry Zrkadlový háj, aj kvôli širokému spektru obyvateľstva a lokálnej absencii podujatí artificiálnej hudby. Naštudovanie ťažkej tematiky židovských odsunov v programe „Terezínski skladatelia“, ktorý uviedli v máji, malo preveriť zmysluplnosť a pripravenosť súboru.

Po hudobnej stránke sa podarilo dirigentovi prepojiť operný a muzikálový spev s výraznou dikciou českých textov. Lukáš Kunst Lederer sa nestaval ku Krásovej hudbe, ako k matematickému pevnému kánonu, ale zobral ho ako estetické vyrovnanie s tragickou situáciou. Predstavenie sa našťastie vyhlo zbytočnej sentimentalite a miesto nej sa v ňom mieša tendencia grotesky, vtipu a ľahkosti. Vďaka netradičnému režijnému riešeniu, sympatickej interpretácii a kvalitnému hudobnému naštudovaniu, sa podarilo Komornej Opere Bratislava vo svojej premiére zaujať.

Komorná Opera Bratislava v spolupráci s DK Zrkadlový háj už zverejnila aj ďalšie dramaturgické plány na najbližšiu sezónu. Objaviť by sa malo dielo Astora Piazzollu „Mária z Buenos Aires“, balet Pulcinella od Igora Stravinského a Žobrácka opera Johna Gaya.

V júnovom programe sa diváci môžu tešiť na reprízu Projektu DIELA TEREZÍNSKYCH SKLADATEĽOV a GALAKONCERT KOMORNEJ OPERY BRATISLAVA. V galakoncerte uvedie Komorná opera nových členov a hostí pre sezónu 2014/2015 v dielach od Mozarta po Pucciniho. Hosťami budú: Božena Ferancová, Ľudovít Ludha a Dušan Jariabek.

web od 2day