Od pondelka zabezpečuje mestská časť deratizáciu verejných priestranstiev

Správcovské spoločnosti, podnikateľské subjekty i vlastníci nehnuteľností sú povinní v období od 1. októbra do 15. novembra vykonať povinnú celoplošnú deratizáciu. Deratizácia primárne smeruje k ochrane zdravia ľudí pred vznikom a šírením nebezpečných prenosných ochorení a vykonať ju môžu len spoločnosti oprávnené realizovať takúto činnosť. Problémom aj naďalej ostáva nedisciplinovanosť niektorých subjektov – sídliacich v susedstve územia mestskej časti – ktorí spravujú väčšie objekty a plochy, ale nevykonávajú pravidelnú deratizáciu. Časť prežívajúcich hlodavcov sa potom premiestňuje do neošetrených priestorov, kde sa po čase premnožia a vracajú sa späť na miesta, kde deratizácia už bola vykonaná. Počas jarnej deratizácie verejných priestranstiev položila špecializovaná firma takmer 23 tisíc nástrah, čo spôsobilo pokles výskytu hlodavcov až 90 %.

Od pondelka prebieha prieskum terénu a zisťovanie lokalít so zvýšeným výskytom hlodavcov, následne rozmiestni zmluvná firma CHEMIX-D, s.r.o. nástrahy. Ako samosprávu informoval riaditeľ firmy Zdenek Jaško, v závislosti od počasia bude celý proces trvať približne tri týždne.

Petržalská samospráva zároveň upozorňuje občanov, že každý vlastník nehnuteľnosti je povinný počas celého roka udržiavať poriadok a čistotu na verejných priestranstvách, v okolí bytových domov. Zvlášť to platí pri udržiavaní poriadku pri kontajnerových stojiskách. Odpad umiestený mimo zberných nádob je totiž dobrým zdrojom obživy pre hlodavce a iné túlavé zvieratá. Na základe výzvy z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva na vykonanie celoplošnej deratizácie, ktorú sú povinné obce, právnické a fyzické osoby vykonať, vyzve mestská časť správcov bytových domov, školy a prevádzky na vykonanie deratizácie v ich alebo nimi spravovaných objektoch.

web od 2day