V areáloch petržalských škôl osádzajú vtáčie búdky

V bratislavskej Petržalke podporujú vytváranie hniezdnych možností najmä pre chránené živočíchy akými sú netopiere a dažďovník obyčajný. Na takejto ochrane životného prostredia sa dohodli petržalská samospráva s Bratislavským regionálnym ochranárskym združením.

Búdky, ako nové možnosti hniezdenia, osádza Bratislavské regionálne ochranárske združenie v areáloch troch základných škôl. Financie na túto aktivitu poskytla mestská časť Petržalka. Hlavným cieľom spoločného projektu je vytvorenie prirodzeného prostredia a podpora hniezdnych možností chránených druhov živočíchov, čím aj Petržalka prispeje k biodiverzite a ochrane životného prostredia. Ďalším cieľom je priblížiť deťom základných škôl živočíchy v ich prirodzenom prostredí a nenásilným spôsobom prebudiť ich záujem o ochranu prírody.

Búdky vytvoria pre netopiere a dažďovníky náhradný biotop, tým že nahradia hniezdnu dutinu. Vtáky si do búdky môžu nanosiť materiál, zniesť vajíčka a vyviesť mláďatá už budúci rok. Búdky sú bezúdržbové a kontrolovateľné voľným okom. Žiaci tak môžu sledovať celodennú aktivitu vtákov a netopierov hneď ako obsadia osadené búdky. Následne sa o živočíchoch a ochrane prírody budú rozprávať v rámci prednášok s odborníkmi. Prednášky zaradila samospráva do vyučovacieho procesu v spolupráci s riaditeľmi škôl. Prvé búdky sú už osadené na budove základnej školy na Budatínskej ulici a do konca novembra pribudnú ďalšie na školách na Dudovej a Tupolevovej. Na každej zo spomenutých škôl bude 12 búdok pre dažďovníky a 2 pre netopiere.

web od 2day