Radšej zberný dvor ako čierne skládky

Viac ako 2 900 ton odpadu ročne spracuje petržalský zberný dvor. S príchodom jari narastá záujem verejnosti o jeho služby. Táto služba je bezplatná a záujem dokazujú každoročne tony dovezeného odpadu od Petržalčanov.

Najčastejšie sa dováža stavebný odpad, drevo a elektrické spotrebiče, čo bolo v minulom roku v celkovej hmotnosti 2 970 ton. Niekedy sa stáva, že ľudia dovezú aj nebezpečný odpad ako azbest, chemikálie, prípadne kontaminovanú výkopovú zeminu, čo prevádzkovateľ zberného dvora, Miestny podnik verejnoprospešných služieb, musí odstúpiť na likvidáciu certifikovaným spoločnostiam.
V minulom roku bolo na zbernom dvore spomedzi všetkých druhov odpadu najviac odovzdaného odpadu z dreva, a to 900 ton. Za ním nasleduje odpad z betónu a rekonštrukčných prác, a to v objeme takmer 600 ton.

Zberný dvor nemôže prevziať odpad ako je nerozobratý nábytok, uhynuté zvieratá, komunálny odpad, nebezpečný odpad, chemické látky, ale aj napríklad plasty a pneumatiky.
Za uloženie odpadu na zbernom dvore obyvatelia Petržalky neplatia žiadne poplatky. Táto bezplatná služba sa pre samotnú mestskú časť osvedčila aj preto, že je omnoho výhodnejšia, ako drahá likvidácia čiernych skládok.

Zberný dvor na Čapajevovej ulici je verejnosti k dispozícii každý pracovný deň vrátane soboty v čase od 8.00 h do 18.00 h. Pri odovzdaní odpadu je dôležité sa preukázať občianskym preukazom. Zberný dvor nepreberá odpad od stavebných firiem.

web od 2day