Vianočná Petržalka 2020

Vzhľadom na aktuálne pandemické opatrenia nebudú tento rok v Petržalke fungovať tradičné vianočné trhy na Námestí Republiky, no nezúfajte, spolu s Kultúrnymi zariadeniami Petržalky sme si pre vás pripravili aspoň malé vianočné podujatia, ktorými vám, dúfajme, spríjemníme toto neľahké obdobie a predvianočný čas. Program Vianočnej Petržalky odštartujeme Mikulášom a jeho pomocníkmi, ktorí navštívia Petržalku v sobotu 5. decembra. Spoločne s nimi rozsvietime pouličné osvetlenie, vianočné stromčeky a Mikuláš prinesie aj sladké prekvapenie. CELÝ PROGRAM

V prípade priaznivého počasia pôjde Mikuláš na koči a bude mať viaceré stanovištia: začne pri DK Lúky v nových priestoroch komunitnej záhrady, bude pokračovať na Námestie Republiky a skončí pred DK Zrkadlový háj, odkiaľ sa Petržalčanom prihovorí starosta Petržalky Ján Hrčka. Sprievodný program na sobotu 5.12.:
12:00 – 18:00 Mikulášske remeselné trhy – pred DK Zrkadlový háj, kde si budú môcť obyvatelia zakúpiť remeselné výrobky
16:00 Vianočné vinše – vystúpenie detí z detských folklórnych súborov v DK Zrkadlový háj

Novinkou sú vianočné stromčeky vinšov a prianí pred DK Lúky, DK Zrkadlový háj a CC Centrum, na ktoré si budú môcť obyvatelia od 5.12. zavesiť vianočnú ozdobu a pridať svoje prianie.

Miestna knižnica Petržalka poteší najmä malých čitateľov. V každej pobočke Petržalskej knižnice bude 7.12. na nich čakať sladké prekvapenie od Mikuláša. V tento deň zároveň bezplatne zapíšeme do knižnice deti, ktoré si pre si pre Mikuláša pripravia malý pozdrav.

Mestská časť myslela aj na obyvateľov, ktorí nemajú to šťastie, aby trávili Vianoce v teple domova. Oddelenie sociálnych vecí miestneho úradu každoročne pripravuje vianočnú kapustnicu pre ľudí bez domova a túto tradíciu zachová aj tento rok. Ľudia bez domova si budú môcť vyzdvihnúť vianočnú kapustnicu v Betleheme sv. Matky Terezy na Rovniankovej ulici, tentokrát priamo na štedrý deň 24.12.

Seniori patria často k najosamelejšej skupine obyvateľov, preto sme sa rozhodli, že ich potešíme a spríjemníme sviatky. V spolupráci so Strediskom sociálnych služieb Petržalka pripravujeme vianočné koledy pre seniorov zo zariadení sociálnych služieb na Mlynarovičovej a Vavilovovej ulici. Pôjde o krátke vystúpenia detí z umeleckých škôl/detských folklórnych súborov v exteriéri pred zariadeniami sociálnych služieb, ktoré by aspoň na pár minút spríjemnili seniorom predvianočný čas. Seniorom zo spomínaných zariadení zároveň doručíme vianočnú poštu, ktorú môžu od 1.12. do 18.12. vytvárať samotní obyvatelia formou vianočného vinšu, pohľadnice či priania a vhodiť do pripravených schránok na jednej z 10 pobočiek Miestnej knižnice Petržalka. Priania následne vyzdvihneme a odovzdáme seniorom do domovov sociálnych služieb v Petržalke.

Spomínané akcie prispôsobíme situácií s koronavírusom a budú prebiehať za prísnych hygienicko-epidemiologických opatrení v súlade s nariadeniami vlády.

web od 2day