Petržalka zachraňuje dielo známeho sochára, vráti sa na Draždiak

Objekt zo žltého sklolaminátu a so zaujímavým organickým tvarovaním pripomínajúcim mušľu je dielom akademického sochára Alexandra Bilkoviča.

Tento herný prvok, ktorý roky slúžil ako šmykľavka a preliezačka pri Veľkom Draždiaku je aj preto unikátnym funkčným umeleckým dielom. Určite si ho pamätá mnoho Petržalčanov, ktorí po ňom ešte ako malé deti lozili v areáli Kormorán, kde od minulého roka prebiehajú stavebné práce. V tomto kontexte dielu slávneho autora hrozilo, že skončí na smetisku, podobne ako jeho zlikvidované betónové preliezačky na odpočívadle Triblavina. Našťastie, história sa tentokrát opakovať nebude.

Sme veľmi radi, že toto užitočné umelecké dielo sa občianskemu združeniu Konduktor Petržalka v spolupráci so Slovenským centrom dizajnu a Kultúrnymi zariadeniami Petržalky i vďaka finančnej podpore našej mestskej časti podarí zachrániť. Momentálne je v rukách sochárov, ktorí po kompletnom očistení a opieskovaní realizujú jeho odbornú rekonštrukciu.

 

Ak pôjde všetko ako má, už v sobotu 14. augusta šmykľavku v rámci nášho Kultúrneho leta v Petržalke slávnostne uvedieme do druhého života na novom mieste brehu Veľkého Draždiaka. Viac informácii prinesieme čoskoro.

web od 2day